Hogeweyk, locul unde toată lumea are demență
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: Flickr
sursa foto: Flickr
Un oraş de lângă Amsterdam nu este, de fapt, un oraş.

Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oraș olandez. Locuitorii își duc viața în mod normal, fac cumpărături, merg la film și se întâlnesc cu prietenii. Dar, fără să-și dea seama, acești oameni trăiesc într-un univers fals, creat special pentru ei. Peste tot există camere de supraveghere și fiecare rezident este urmărit în permanență. De la vânzător la frizer sau librar, toată lumea face parte din scenariu. Asta deoarece Hogeweyk (un proiect care aparține azilului Hogewey) este, în realitate, un centru de îngrijire amenajat să arate ca un orășel.

A fost conceput special pentru persoanele care suferă de demență severă

Spre deosebire de azilurile obișnuite în care pacienții duc o viață izolată, „orășelul” Hogeweyk este un mediu prietenos şi terapeutic în acelaşi timp în care "pacienţii" pot trăi confortabil și cât mai aproape de normalitate. Astfel, cei internaţi în centru locuiesc împreună în mai multe case, iar „orășelul” are magazine alimentare, un oficiu poștal, parcuri, localuri și chiar și un teatru. Fiecare vânzător, fiecare chelner din Hogeweyk este un angajat al azilului și joacă un rol.

Cum a apărut

Modul în care arată astăzi azilul i se datorează lui Yvonne van Amerongen, care lucrează pentru centrul de îngrijire de mai bine de 30 de ani, relatează BBC. În 1992, van Amerongen ocupa funcția de manager de îngrijiri la Hogewey, care, la acea vreme, era un azil obișnuit. „Ne-am dat seama (echipa de management) că nu suntem satisfăcuți cu modul în care îngrijim pacienții și că nu am dori ca părinții sau prietenii noștri să fie îngrijiți astfel. Trebuia să facem ceva diferit”, a relatat van Amerongen. Așa a luat naștere „orășelul demenței” Hogeweyk, un loc în care pacienții pot trăi o viață obișnuită, normală, într-un mediu sigur, făcând ceea ce le place.

Deschis în 2009, Hogeweyk este alcătuit din 25 de case cu două niveluri și alte facilități, întinse pe o suprafață de 16.000 de metri pătrați. Fiecare casă este ocupată de șase sau șapte pacienți cu interese comune, asistați de unul sau doi îngrijitori. În prezent la Hogewey sunt cazați aproximativ 150 de pacienți, deserviți de 250 de îngrijitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel