Hidrogen și biogaz: ucrainenii se gândesc cum să folosească GTS-ul ucrainean după oprirea tranzitului de gaze din Rusia
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ
Fotografie cu rol ilustrativ
Potrivit lui Andriy Gerus, președintele Comisiei Radei Supreme pentru energie, în Europa există o cerere de hidrogen și biogaz ucrainean.

Andriy Gerus, președintele Comisiei Radei Supreme pentru energie, locuințe și politică comunală, consideră că sistemul de transport al gazelor din Ucraina ar trebui reconstruit pentru a transporta hidrogen și biogaz în cazul în care tranzitul gazului rusesc se oprește.

El a declarat acest lucru într-o emisiune la un post TV ucrainean, după ce i-a fost adresată întrebarea ce se va întâmpla cu GTS-ul ucrainean după ce țările din Europa vor refuza gazul rusesc.

"Trebuie să modificăm și să reconstruim sistemul nostru de transport al gazelor, astfel încât, în primul rând, să funcționeze pentru nevoile noastre interne. În al doilea rând, să funcționeze pentru aprovizionarea cu gaze către Ucraina din Europa. În al treilea rând, astfel încât să poată fi utilizat în alte scopuri", a spus el.

Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să fie pregătită pentru o posibilă oprire a tranzitului, deoarece intenția de a abandona gazul rusesc în următorii ani a fost deja anunțată de majoritatea țărilor UE. GTS-ul ucrainean poate fi folosit pentru a transporta combustibili alternativi promițători pentru producția în Ucraina.

"Trebuie să fim pregătiți pentru astfel de scenarii. Dacă suntem pregătiți pentru aceste provocări, nu vor fi probleme. În Europa, există o cerere de hidrogen și biogaz ucrainean", a explicat Gerus potrivit UNIAN.

"În cinci ani, Rusia nu va avea cui să-și vândă gazul", declară  Gerus

Veniturile Rusiei din resurse energetice vor scădea din ce în ce mai mult în următorii ani, crede deputatul ucrainean.

În cinci ani, Rusia nu va avea cui să-și vândă gazul, pentru că majoritatea țărilor europene au adoptat programe de refuz al combustibilului din Federația Rusă. Germania a anunțat deja un program de înlocuire a gazului rusesc în următorii cinci ani și tot mai multe țări europene vor face același lucru.

„Putem ajunge într-o astfel de situație deoarece în ​​cinci ani majoritatea absolută a țărilor europene pur și simplu nu vor mai cumpăra gaz rusesc, iar Rusia să nu va avea unde să își vândă gazul. Vor încerca să-l vândă în Asia, dar aceste volume vor fi limitate. Veniturile Rusiei din resurse energetice în următorii ani vor scădea din ce în ce mai mult”, a spus el.

De asemenea, Gerus crede că Europa nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble, în ciuda ordinului  președintelui rus Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel