Data publicării:
Hidroelectrica a semnat documentele pentru punerea în funcţiune a unei unități din Slatina. Investiția pentru modernizare se ridică la peste 26 de milioane de lei
Hidroelectrica a semnat vineri documentele de recepţie a punerii în funcţiune a hidroagregatului 1 (HA1) din cadrul Centralei Hidroelectrice Slatina, după o investiţie a companiei în valoare de 26,8 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, lucrările de modernizare au fost finalizate de Hidroserv S.A. iar la proiect a contribuit şi Universitatea Politehnică din Timişoara.
Scopul principal al lucrărilor a fost pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor HA 1 pentru un nou ciclu de funcţionare de minimum 30 de ani.
Astfel, investiţia a vizat obţinerea unui coeficient de disponibilitate în exploatare egal cu cel calculat pentru echipamente similare realizate după anul 2000, respectiv până la 96,5%, reducerea semnificativă a costurilor de exploatare, inclusiv a cheltuielilor cu materialele şi activităţile de întreţinere şi mentenanţă preventivă, precum şi a costurilor cu lucrările de mentenanţă şi echiparea hidrogeneratorului cu un sistem modern de automatizare, conducere şi monitorizare, permiţându-i, pe viitor, să fie gestionat de la dispeceratul SH Rm Vâlcea.
"Modernizarea Hidroagregatului 1 din cadrul CHE Slatina marchează parcurgerea unei noi etape în misiunea noastră de a asigura o sursă durabilă de energie electrică pentru România. Suntem mândri că am reuşit să restabilim funcţionarea eficientă a acestui hidroagregat, transformându-l într-un activ vital pentru sistemul energetic naţional. Investiţia pe care o finalizăm astăzi confirmă angajamentul solid al Hidroelectrica faţă de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice, astfel încât să putem continua să furnizăm energie electrică verde şi sigură pentru toţi cetăţenii", a declarat Bogdan Badea, preşedinte al directoratului Hidroelectrica cu ocazia semnării documentelor de recepţie, potrivit Agerpres.
Potrivit comunicatului companiei, investiţia a devenit o necesitate în urma problemelor tehnice înregistrate. Astfel, la data de 22 iunie 2009, hidroagregatul a fost retras din exploatare din cauza pierderilor mari de ulei la sistemul de reglaj, în special în timpul operaţiilor de pornire. Investigările tehnice ulterioare au evidenţiat fisurarea coloanei de distribuţie şi pierderi semnificative de ulei în rotorul turbinei.
Pe parcursul procesului de modernizare, contractul - acordat iniţial companiei Romelectro, a fost reziliat din cauza întârzierilor în luna februarie 2022 şi reluat ulterior de către Hidroserv S.A.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Compania exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News