Data publicării:

Hezbollah este gata să lovească Israelul chiar dacă Iranul se va abține - surse CNN

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Hezbollah ar putea lovi Israelul independent de orice ar intenționa Iranul să facă, au declarat pentru CNN două surse familiare cu informațiile.

Grupul militant cu sediul în Liban se mișcă mai repede decât Iranul în planificarea sa și încearcă să lovească Israelul în zilele următoare, a spus una dintre surse. Între timp, Iranul pare să lucreze în continuare la modul în care intenționează să răspundă, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN. Un oficial militar american a declarat pentru CNN că Iranul a făcut unele, dar nu toate, pregătirile pe care SUA s-ar aștepta să le vadă înainte de un atac major asupra Israelului.

Dar, având în vedere apropierea Libanului de Israel ca vecin direct la nord, Hezbollah ar putea acționa fără să anunțe Teheranul, a spus a doua sursă familiarizată cu informațiile – ceea ce nu este adevărat pentru Iran.

Nu este clar cum sau dacă Iranul și Hezbollah, cel mai puternic proxy al națiunii, se coordonează într-un posibil atac chiar acum, a adăugat persoana, și există un sentiment în rândul unor oficiali că cele două ar putea să nu fie pe deplin aliniate cu privire la modul în care vor răspunde.

Atacurile iminente ar veni ca răspuns la uciderea de către Israel, săptămâna trecută, a comandantului militar al Hezbollah, Fu'ad Shukr, în Liban. A doua zi, se crede că Israelul l-a asasinat pe liderul politic al Hamas la Teheran. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa în acest incident.

Organizația Cooperării Islamice a condamnat "acțiunile Israelului" și a reafirmat solidaritatea cu cauza palestiniană

În zilele care au urmat, țările din întreaga lume au rămas cu ochii pe regiune. Organizația Cooperării Islamice a convocat miercuri o reuniune extraordinară la nivel de miniștri de externe pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian în curs de desfășurare. Întâlnirea, care a avut loc la Jeddah, Arabia Saudită, a avut ca rezultat un comunicat final "condamnând acțiunile Israelului" și reafirmând solidaritatea cu cauza palestiniană.

Un punct semnificativ al comunicatului a fost condamnarea asasinării lui Ismail Haniyeh, lider Hamas și fost prim-ministru palestinian, la Teheran. OCI a considerat Israelul responsabil pentru acest act, numindu-l o "crimă atroce, o încălcare a dreptului internațional și a Cartei ONU". Organizația a avertizat că astfel de acțiuni ale Israelului "subminează" securitatea și stabilitatea regională.

În această săptămână, președintele Joe Biden și diplomatul său de top, secretarul de stat Antony Blinken, au avut o serie de convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu. Fiecare dintre ei a avut numeroase schimburi cu liderii și miniștrii de externe ai Iordaniei, Qatarului și Egiptului, cu un mesaj de dezescaladare.

"Ne-am angajat într-o diplomație intensă cu aliați și parteneri, comunicând acest mesaj direct Iranului. Am transmis acest mesaj direct Israelului", a declarat Blinken marți. "Toată lumea din regiune ar trebui să înțeleagă că alte atacuri nu fac decât să perpetueze conflictul, instabilitatea și nesiguranța pentru toată lumea", a completat secretarul de stat american, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel