Hepatitele B și C, boli care macină ficatul. Mii de români suferă, acces greu la analize și tratament
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În România sunt diagnosticați 600.000 de pacienți cu hepatită cronică C și 800.000 au hepatită cronică B. Foarte mulți dintre ei încă nu își pot face gratuit analize precum viremia și fibroscanul, deși legea prevede acest lucru de la 1 iulie. 

Foarte mulţi pacienţi cu hepatită încă nu îşi pot face gratuit investigaţii cum ar fi viremia şi fibroscanul, deşi legea permite acest lucru de la 1 iulie, pentru că multe spitale nu au aparatura necesară pentru a face aceste testări, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), potrivit Agerpres.

„Există o lege (...), pacienţii au posibilitatea ca, de la 1 iulie, pe spitalizarea de zi, să-şi facă încărcătura virală şi teste de depistare a gradului de fibroză în mod gratuit. (...) Practic, nu se poate face în majoritatea spitalelor. (...) Noi ne trezim în teritoriu, spitalele ne spun că nu au finanţarea necesară pentru a face achiziţiile. (...) Din punctul nostru de vedere, al pacienţilor, am vrea ca măcar în oraşele reşedinţă de judeţ, pe secţiile de Gastroenterologie şi Boli infecţioase, să existe această posibilitate”, a spus Debu, la o conferinţă de presă pe tema hepatitelor.

În context, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a afirmat că va avea o discuţie la nivelul Ministerului Sănătăţii (MS) pe acest subiect.

„Mesajul este unul cât se poate de ferm vizavi de punerea în aplicare şi posibilitatea finanţării acestor analize, dar ţine exclusiv de managementul acelor entităţi care au posibilitatea să deruleze aceste servicii. Vom avea o discuţie la nivel de MS şi îi voi propune doamnei ministru ca măcar pentru principalele spitale, cele care sunt în subordinea MS, să ne asigurăm că există posibilitatea ca aceste investigaţii să poată să fie făcute, pentru că ele sunt decontate de CNAS”, a precizat Vulcănescu.

Accesul de tratament fără interferon, încă în discuții

Răzvan Vulcănescu a spus că noile contracte cost-volum-rezultat privind tratamentul fără interferon pe aria terapeutică hepatită cronică virală C vor intra în vigoare cel mai târziu la 1 septembrie, dacă vor fi finalizate în august.

„Există un termen convenit de 31 iulie la care să primim aceste oferte, iar intervalul maxim de derulare a negocierilor, aşa cum l-am restricţionat în momentul de faţă prin noile prevederi legislative, este de 60 de zile de la demararea acestora, iar contractele intră în vigoare în prima zi a lunii următoare semnării contractului. (...) Dacă le finalizăm la 30 august, cel mai târziu la 1 septembrie intră în vigoare, dacă le finalizăm în septembrie, atunci 1 octombrie va fi termenul maxim la care ele să devină funcţionale”, a explicat preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, neasiguraţii au acces pe programele naţionale de sănătate, care sunt decontate de CNAS.

„Stăm la masa discuţiilor pentru prima dată cu mai multe companii, am creat premisele posibilităţii discuţiilor cu toate companiile care oferă tratamente care duc la vindecarea hepatitei C, am diversificat gama de produse care sunt disponibile şi practic, în momentul de faţă, există o şansă sporită ca prin diversificarea respectivă pacienţii să aibă acces la tratamentele care le sunt mult mai aplicabile, mult mai personalizate", a afirmat Vulcănescu.

În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, marcată la data de 28 iulie, APAH-RO derulează acţiuni de informare şi testare a cetăţenilor din diferite zone. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel