Hepatita B, un flagel MONDIAL. 95 % dintre persoanele depistate nu se tratează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
 Hepatita B reprezintă un flagel mondial care afectează aproape 300 de milioane de persoane din întreaga lume, dintre care 95% sunt prost sau deloc tratate, relatează marţi AFP. 

Această boală virală, o infecţie a ficatului, poate provoca dacă nu este tratată complicaţii fatale precum ciroza sau cancerul. Numărul deceselor provocate de aceste complicaţii se ridică la  600.000 în fiecare an, potrivit acestui studiu publicat marţi în revista de specialitate The Lancet Gastroenterology & Hepatology 

Situaţia este deosebit de alarmantă în rândul femeilor însărcinate care pot transmite virusul fătului: doar 1% dintre acestea primesc un tratament adecvat. 

Unul din motive este diagnosticarea târzie: deşi testul există din anii 1970, nouă din zece bolnavi îl ignoră. 

Virusul potenţial contagios se transmite prim sânge sau alte fluide corporale, iar copiii sunt principalele victime. 

Boală incurabilă 

Boala este incurabilă, dar antiviralii pot lupta împotriva simptomelor. Există şi un vaccin de la începutul anilor 1980, recomandat de OMS din 1992, la nou-născuţi încă din primele 24 de ore de viaţă. Însă doar jumătate dintre ei primesc acest vaccin la nivel mondial. 

Un număr de 16 ţări concentrează peste 80% dintre copiii de 5 ani afectaţi de acest virus. O singură ţară, China, oferă acest vaccin în proporţie de 90% copiilor la naştere. 

Studiul reuneşte date din alte 435 de ţări şi lucrările a peste 600 de experţi naţionali. Studiul estimează că din 2016, 292 de milioane de persoane sunt afectate de hepatita B, reprezentând 4% din populaţia mondială. 

Virusul s-a răspândit în Asia orientală şi Africa subsahariană iar în Africa Centrală, 12% din populaţie este afectată. Cinci ţări emergente (China, India, Indonezia şi Filipine) înregistrează peste 60% dintre infecţiile cu virusul hepatitei B

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel