Hașotti: Nu putem avea o Constituţie nouă cu un Parlament invalidat
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, consideră că România ar trebui să revină la alegeri pe liste sau la sistemul proporțional, pragul electoral nu ar trebui micșorat și apreciază că numărul parlamentarilor ”nu trebuie să ajungă la 300”. De asemenea, liberalul susține că nu există ”absolut nicio șansă” ca modificarea Constituției să aibă loc în 2012 ”cu un Parlament care este invalidat într-o bună măsură de prezenţa unui partid sau a două grupuri parlamentare ale UNPR”, apărute în mod fraudulos.
Întrebat despre ce fel de vot ar trebui să aibă România, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, miercuri, la RFI că: "sunt trei mari variante. Este varianta votului uninominal pur, care se face într-un singur tur, cum este în Anglia sau în două tururi, cum este în Franţa. Vreau să vă spun că şi în Anglia şi în Franţa se lucrează la o lege proporţională, pentru că s-a dovedit, cel puţin în Anglia, că un partid care ia 26% vot politic nu are nici măcar un mandat în Parlament, ceea ce este evident absurd. A doua variantă este cea germană, cu compensare pe anumite tipuri de listă. Aici, jumătate dintre parlamentari sunt aleşi în colegii uninominale, dar mult mai mari şi jumătate pe nişte liste naţionale, pe lista naţională putând fi şi candidaţi care se duc în colegii şi candidaţi care nu se duc în colegii. A treia variantă, care este tot proporţională este ceea ce aveam până în anul 2008 şi s-a schimbat".
Dintre cele trei variante, Puiu Haşotti militează pentru două: "Din punctul meu de vedere, un punct de vedere personal, fie se revine la listă, variantă care este în marea majoritate a ţărilor din UE, fie un sistem proporţional, pornind de la modelul german, dar tot proporţional", precizează liderul senatorilor PNL.
Despre pragul electoral impus partidelor pentru a intra în Parlament, Hașotti consideră că, în varianta în care acesta ar fi micșorat, ar produce o "invazie" a partidelor mici, dar nu aderă nici la o creștere a acestui prag, întrucât s-ar produce o ”lipsă de reprezentativitate”.
”Eu cred că pragul electoral trebuie să rămână de 5%. Este absolut rezonabil. Nu-l putem coborî, pentru că ar fi o invazie, probabil, de alte partide mai puţin semnificative. Nu-l putem nici mări, pentru că ar exista riscul unei lipse de reprezentativitate", explică senatorul liberal.
Puiu Haşotti nu vrea reducerea numărului de parlamentari la 300: "Cred că numărul de parlamentari nu este foarte important, pentru că România nu este săracă dacă are mai mult sau mai puţin de o sută de parlamentari, dacă în loc de 450 ar avea 350 sau 300. Acesta este un discurs populist şi demagogic, cu care s-a manipulat opinia publică. Nu cred că trebuie să ne punem problema numărului de parlamentari. Sigur că acesta poate varia, dar în opinia mea, nu trebuie să ajungă la 300. Este iarăşi o opinie personală şi iată că este oarecum în distonanţă cu o propunere a USL, care arată că trebuie să fie în jur de 320 de parlamentari".
Despre modificarea Legii fundamentale a României, Puiu Haşotti consideră că "nu există absolut nici o şansă" ca acest demers să se producă în cursul acestui an.
"Domnul Boc ştie la fel de bine ca şi mine că nu se poate modifica Constituţia în această legislatură. Dacă vreţi şi dintr-un considerent care ţine de morala politică: nu putem avea o Constituţie nouă cu un Parlament care este invalidat într-o bună măsură de prezenţa unui partid sau a două grupuri parlamentare ale UNPR, care au apărut în mod fraudulos şi exclusiv prin migraţie politică", a declarat Puiu Hașotti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News