Data actualizării:
Data publicării:

Hashem Safieddine, posibil succesor al lui Hassan Nasrallah. Ce legături are cu Iranul

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Susținători ai Hezbollah
Susținători ai Hezbollah
Hashem Safieddine, un potențial succesor al verișorului său omorât, Hassan Nasrallah, este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hezbollah și are legături de familie și religie adânci cu Iranul, protectorul mișcării musulmane șiite.  

Safieddine semănă izbitor cu verișorul său carismatic, Nasrallah, dar este cu câțiva ani mai tânăr, având în jur de 50 sau 60 de ani.

O sursă apropiată Hezbollah, care a cerut anonimatul deoarece nu avea permisiunea de a vorbi cu presa, a declarat că Safieddine, cu barbă căruntă și ochelari, este cel mai “probabil” candidat pentru funcția de conducere a partidului.

Statele Unite și Arabia Saudită l-au inclus pe Safieddine, care este membru al puternicului Consiliu de Decizie al Hezbollah, pe listele lor de “teroriști” în anul 2017.

Trezoreria Statelor Unite l-a descris ca fiind „un lider senior” în Hezbollah și „un membru cheie” al executivului său.

Deși șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, preia automat conducerea organizației după moartea lui Nasrallah, Consiliul Shoura trebuie să se reunească pentru a alege un nou secretar general.

Safieddine are conexiuni puternice cu Iranul după ce a studiat religia în orașul sfânt Qom.

Fiul său este căsătorit cu fiica generalului Qasem Soleimani, comandantul unității pentru operațiuni externe a Gărzii Revoluționare a Iranului, care a fost omorât într-un atac american în Irak în anul 2020.

Safieddine poartă titlul de Sayyed, iar turbana sa neagră îl marchează, ca și pe Nasrallah, drept descendent al profetului Muhammad.

Spre deosebire de Nasrallah, care a trăit ascuns timp de ani de zile, Safieddine a apărut deschis la recentele evenimente politice și religioase.

Chiar dacă de obicei se prezenta cu o atitudine calmă, el a intensificat retorica aprinsă în timpul înmormântărilor luptătorilor Hezbollah uciși în aproape un an de ciocniri transfrontaliere cu Israel.

Nasrallah a spus că forțele sale acționează în sprijinul militanților palestinieni Hamas care luptă împotriva Israelului în Gaza.

Amal Saad, o cercetătoare libaneză a Hezbollah, a spus că de ani de zile se vorbește că Safieddine este „cel mai probabil succesor” al lui Nasrallah.

„Următorul lider trebuie să fie membru al Consiliului Shoura, care are un număr limitat de membri, și trebuie să fie o figură religioasă”, a mai spus ea.

Safieddine „are multă autoritate... este cel mai puternic concurent”, a adăugat ea.

Hezbollah a fost creat, la inițiativa Gărzii Revoluționare a Iranului, și a obținut denumirea de „Rezistența” prin lupta împotriva trupelor israeliene care au ocupat sudul Libanului până în anul 2000.

Mișcarea a fost fondată în timpul războiului civil libanez, după ce Israelul a pus sub asediu capitala Beirut în 1982.

În luna iulie, în cadrul unui discurs susținut în suburbiile de sud ale Beirutului, Safieddine a făcut aluzie la modul în care Hezbollah vede succesiunea conducerii.

„În rezistența noastră... când un lider este martirizat, altcineva ia steagul și continuă cu o nouă determinare, sigură și puternică.”, a spus el, potrivit Menafn.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel