Hartmann: Dacă i se închide gazul, Ungaria se poate prăbuși în 48 de ore! Arma energetică este mai mult decât distrugătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
În urma alegerilor din Ungaria, poziția țării în privința gazului rusesc și a plății în ruble s-ar putea schimba. 

În cadrul discuției pe tema alegerilor din Ungaria, H.D. Hartmann a afirmat că Ungaria ar putea fi una dintre țările care să accepte plata gazelor rusești în ruble, având în vedere faptul că țara nu dispune de resurse naturale. Așa cum a afirmat analistul Hartmann, ”să nu ne imaginăm că dacă luni nu mai este Orban premier, ungurii își vor tăia țeava de gaz în numele solidarității europene”. Acesta a mai evidențiat faptul că Ungaria ”nu stă într-un singur om”. 

Citește și: Viktor Orban: Politica maghiară nu este prietenoasă cu Ucraina, nici cu rușii, este prietenoasă cu Ungaria

”Interesele fundamentale ale Ungariei sunt interese de menținere a gazului, pentru că Ungaria chiar nu are. Dacă li se închide gazul, Ungaria se poate prăbuși în 48 de ore. Absolut 48 de ore! Aici nu e o glumă. Repet: arma energetică poate să fie folosită greșit pentru Europa, este mai mult decât distrugătoare, pentru că se întorc efectele sancțiunilor economice la adresa Rusiei, acestea au și laturi care se răsfrâng asupra economiei europene. 

Nemții ar putea fi afectați de noile condiții impuse de Rusia și ar putea deveni un exemplu

Nu știu dacă unui neamț îi va fi ușor de explicat că trebuie să își reducă gradele în casă, pentru că Germania susține că nu trebuie să plătească în ruble. Mie îmi este clar că Putin, în momentul în care Occidentul va refuza (să plătească în ruble n.r.) conform contractelor, care sunt în dolari și în euro, este clar că folosind acest pretext, despre care nici nu știu dacă este legal, dar nu contează, Putin va tăia gazul unei țări pentru a da exemplu. Arma energetică este atât de feroce și atât de parșivă. Este bine să o folosești pentru a sancționa un agresor cum este Rusia, dar mare atenție la cum este utilizată, pentru că se poate întoarce împotrivă”, a afirmat H.D. Hartmann în cadrul emisiunii ”Geostrategica” de la DCNews. 

Gazprom analizează opţiunile în privinţa opririi livrărilor de gaze către ţările "neprietenoase" şi evaluează posibilele consecinţe, a informat joi publicaţia rusă Kommersant, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters, conform Agerpres. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările "neprietenoase", inclusiv statele membre ale Uniunii Europene. Noul sistem de plăţi cerut de Moscova ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.

Statele membre UE, unde Gazprom livrează 40% din gazele sale naturale, au anunţat că refuză să plătească gazele ruseşti în ruble.

”Gazprom lucrează într-adevăr la o opţiune ce vizează oprirea completă a livrărilor de gaze către ţările ”neprietenoase” şi evaluează consecinţele unor astfel de măsuri”, susţine Kommersant, care adaugă că Gazprom a refuzat să discute problema cu jurnaliştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel