Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. Ce s-ar întâmpla cu România în caz de catastrofă cu norul radioactiv
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl
Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl
Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.  

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare.

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer.

Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl. Care ar fi cele mai afectate țări și care ar putea fi situația României, aflați pe DEFENSE ROMANIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel