Harta cazărilor din România. Prof. Elena Matei: În Carpaţi, 6 milioane de turişti pe an
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Prof. Elena Matei a vorbit despre impactul pe care l-a avut pandemia asupra turismului românesc din Carpați. În timpul interviului cu Val Vâlcu, au fost arătate şi hărţile evoluţiei turismului montan, cu fluxul de turişti din diversele staţiuni montane. 

Invitată la DC NEWS de jurnalistul Val Vâlcu, profesorul de geografie a spus că în ciuda faptului că stăm mult mai bine decât alte țări când vine vorba la proporția cu care a scăzut amploarea turismului din cauza pandemiei, turismul din Carpați tot s-a înjumătățit.

„Cam jumătate din fluxul turistic al României este absorbit de Munții Carpați. În același timp, jumătate din baza de cazare pe care o are România se află în Carpați. Dacă vorbim de fluxuri, fluxul între 2019 și 2020 s-a diminuat la 50%. Stăm foarte bine față de alte state. Carpații se înscriu exact pe această medie”, a explicat prof. Elena Matei, la DC NEWS

2. -imagine fara descriere- (sosiri_2019_54266700.jpg)

Sosiri Carpați 2019

1. -imagine fara descriere- (sosiri_2020_91950300.jpg)

Sosiri Carpați 2020

Unele destinații turistice de la munte au fost mai vizitate în pandemie față de 2019

Chiar și așa, există destinații turistice de la munte care au avut mai mulți vizitatori în primul an al pandemiei față de anul anterior, mai explică prof. Elena Matei.

„Totuși, există câteva destinații care și-au menținut același număr de primiri de turiști, uneori chiar depășindu-l. Este foarte interesant să ne gândim la Berzeasca. Este o localitate foarte interesantă din Munții Banatului care aparține unei arii protejate. Este foarte interesant să ne gândim la împrejurimile municipiului Cluj-Napoca, unde la Beliș, de exemplu, a fost depășit numărul față de 2019”, a adăugat ea. „Fluxul, v-am spus, s-a redus în Munții Carpați la jumătate”.

În anii buni au fost 6 milioane de turiști în Carpați. Numărul poate fi mai mare fiindcă nu se numără și turiștii de-o zi

Întrebată de Val Vâlcu despre capacitatea turistică în sine a zonei Carpaților, prof. Matei a explicat că vorbim de numere mai mici din cauza faptului că se numără doar persoanele cazate.

„În Carpați, în anii buni, vorbim de 3-4 milioane de turiști pe an. Dar sunt ani la care am ajuns la 6 milioane de turiști în Carpați, însă noi nu putem să ne bazăm pe cifrele care se dau oficial pentru că reprezintă doar turiștii care sunt cazați. Sunt foarte mulți turiști de-o singură zi pe care statisticile nu le înregistrează. Cu siguranță, numărul este mult mai mare”, a mai spus geograful.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel