Harghita: Angajatorii, invitaţi să participe la un sondaj online pentru stabilirea necesarului de forţă de muncă pe termen scurt
Angajatorii din Harghita, care au cel puţin zece salariaţi, sunt invitaţi de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) să participe la un sondaj online pentru stabilirea necesarului de forţă de muncă de termen scurt şi care să ajute realizarea unei prognoze cu privire la piaţa muncii din judeţ.
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat pentru AGERPRES că sondajul va fi realizat în perioada 5-20 septembrie, pe baza unui chestionar online, găzduit de site-ul instituţiei, care va putea fi accesat din secţiunea dedicată angajatorilor, aceeaşi secţiune utilizată pentru declararea locurilor de muncă vacante sau pentru gestionarea subvenţiilor solicitate de angajatori.
"Chestionarul este extrem de simplu, practic conţine şase întrebări prin care angajatorii sunt rugaţi să menţioneze, în ordinea importanţei, cele mai relevante ocupaţii sau meserii în care cred că vor realiza încadrări în cursul următoarelor şase, până la 12 luni, precum şi numărul de persoane estimat a fi încadrat în muncă. Ţin să precizez că, atunci când trebuie să estimeze cantitatea, trebuie să se gândească nu doar la potenţiale noi locuri de muncă, ci şi la eventuale angajări care ar putea să rezulte ca urmare a vacantării unor posturi existente deja pe parcursul următoarei perioade, de exemplu persoane care pleacă în creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani, pensionări sau alte astfel de situaţii, care pot fi, cât de cât, prevăzute", a explicat Tiberiu Pănescu.
Potrivit sursei citate, sondajul are ca scop realizarea unei prognoze pe termen scurt cu privire la piaţa muncii şi va fi utilizat la fundamentarea planului de formare profesională pentru anul 2020.
De asemenea, aceleaşi concluzii vor putea fi utilizate pentru adaptarea programelor de stimulare a ocupării forţei de muncă mai aproape de nevoile pieţei.
"Prin implementarea acestei noi funcţionalităţi, platforma de livrare a serviciilor online către angajatori îşi completează, astfel, gama de instrumente. Deja suntem la patru instrumente care sunt accesibile din aceeaşi platformă, din acelaşi loc, respectiv avem locurile de muncă vacante, subvenţiile, sondarea opiniei angajatorului şi sistemul de alerte şi anunţuri colective sau individuale pentru angajatori", a mai precizat Tiberiu Pănescu.
Acesta a ţinut să adauge că sunt rugaţi să răspundă la chestionar angajatorii care au cel puţin zece salariaţi, dar nu sunt excluse nici răspunsurile primite de la angajatorii mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News