Harghita: Avocatul preşedintelui CJ cere reaudierea unui martor, despre care spune că a minţit la audieri
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în procesul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie, a cerut instanţei, la termenul de miercuri, reaudierea unui martor, despre care spune că a minţit la audieri.

Potrivit acestuia, martorul a afirmat că putea să desfăşoare activităţi de diriginte de şantier, iar actele depuse la dosar dovedesc contrariul. 'În esenţă, am cerut să fie reaudiat un martor care a pretins că ar putea să desfăşoare activităţi de dirigenţie de şantier aducându-ne autorizaţie care nu este valabilă pentru ceea ce trebuia să se întâmple. La întrebarea mea expresă dacă are dreptul, răspunsul lui a fost că are dreptul. A trimis la dosar nişte acte care dovedeşte că a minţit. Deci, actele lui au dovedit că a minţit', a declarat presei Sergiu Bogdan. Acesta susţine că persoana în cauză avea autorizaţie să desfăşoare activităţi de dirigenţie de şantier pentru drumuri locale, nu pentru drumuri judeţene şi, drept urmare, avocatul a cerut reaudierea acestui martor, care este pasibil de răspundere pentru mărturie mincinoasă. 'Din punct de vedere legal (...) dacă martorul îşi retrage mărturia până la pronunţarea unei soluţii, evident este o cauză de nepedepsire. E o variantă legală. El teoretic nu poate să vină din oficiu: 'ştiţi, vreau să vă mai spun ceva, că am minţit'. Şi atunci am vrut să creez cadrul legal prin care omul să fie întrebat încă o dată, să-şi asume. Dacă vrea să mintă, atunci ok, sunt consecinţe legate de minciună. Sau nu, recunoaşte (...) o să explice de ce a minţit într-o astfel de situaţie', a mai precizat avocatul Sergiu Bogdan.

Judecătorul a decis să amâne această discuţie. La termenul de miercuri al procesului au fost audiaţi alţi doi martori, respectiv reprezentantul unei firme care a participat la licitaţia pentru reabilitarea drumurilor judeţene 131 şi 124, care fac obiectul cauzei, dar care nu a câştigat şi un specialist în proiectarea de drumuri. Următorul termen în proces a fost stabilit pentru data de 15 octombrie.

Potrivit DNA, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Într-un comunicat al DNA din 2013 se precizează că în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că 'în luna decembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, inculpatul Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect'. DNA mai arată că, 'în perioada 27-29 decembrie 2010, inculpatul Borboly Csaba a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt. În plus, cheltuielile au fost angajate de Consiliul Judeţean la finalul lunii decembrie 2010, deşi era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar, ca până la data de 31 decembrie 2010, să execute lucrările de reabilitare a unor tronsoane de drum judeţean. În plus, inculpatul cunoştea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare şi prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepţionate efectiv şi au fost predate către reprezentanţii celor două firme constructoare'.

Sursa citată mai menţionează că 'în luna decembrie 2011, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal şi nejustificat, decontarea unor sume de bani în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a aceluiaşi drum judeţean. Plăţile s-au făcut în condiţiile in care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, iar dirigintele de şantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor. De asemenea, la data de 30 decembrie 2011, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus, în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoştinţă că atestau, în fals, existenţa bunurilor respective şi în condiţiile in care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate. La săvârşirea faptelor descrise mai sus, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Harghita Borboly Csaba şi Sofalvi Laszlo au fost ajutaţi de Csiszer Botond-Benedek şi Kelemen Csongor, în calitate de director executiv, respectiv şef serviciu la Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, precum şi de Gabor Laszlo, director executiv al Direcţiei Economice, respectiv Biro Ema, consilier la aceeaşi direcţie'. DNA arată că prejudiciul total produs judeţului Harghita ca urmare a activităţilor descrise, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). 'Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici', arată DNA. Trei dintre inculpaţii în acest dosar şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece procesul continuă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel