Data actualizării:
Data publicării:

Haos la început de an școlar. SNMF, despre solicitările privind necesitatea eliberării avizelor epidemiologice de către medicii de familie

Autor: Andrei Itu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) afirmă că a luat act' cu surprindere' de afirmaţiile care circulă în spaţiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie 2020 şi susţine în acest context că astfel de solicitări 'exced legislaţia în vigoare'.

'Astfel de solicitări exced legislaţia în vigoare şi nu doar că reflectă necunoaşterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată şi necunoaşterea riscului la care sunt supuşi părinţii şi copiii în mod inutil', afirmă SNMF într-un comunicat remis presei.

Potrivit medicilor de familie, normele privind setul documentelor necesare şi momentul eliberării acestor documente sunt prevăzute 'explicit' în Anexa 3 la Ordinul ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii 5289/1668/2011 precum şi în informarea nr 1329/08.09.2020, transmise de Ministerul Sănătăţii către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

SNMF susţine că aceste acte medicale care să ateste starea de sănătate a copilului se vor elibera doar la înscrierea/transferul/terminarea ciclului de învăţământ şi cuprind adeverinţa medicală (anexa 1), respectiv aviz epidemiologic (anexa 2)', afirmă SNMF. 'În conformitate cu prevederile anexei 3 din Ordinul nr. 5298/2011, avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

'Menţionăm că este necesar a se face distincţia între avizul epidemiologic, care are o durată limitată de valabilitate, mai ales în context pandemic şi adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate care este necesară doar la înscrierea într-un ciclu de învăţământ (la intrarea în grădiniţă, clasa I-a, clasa a Va şi clasa a IX-a) şi se eliberează la data efectuării examenului de bilanţ tocmai pentru a nu aglomera cabinetele de medicină de familie la început de an şcolar', se mai arată în comunicat.

Conform SNMF, adeverinţa de sport solicitată medicului de familie 'nu este un document necesar' a fi prezentat pentru practicarea orelor de educaţie fizică şi sport, iar solicitarea acestui document la fiecare început de an 'reprezintă de asemenea un abuz din partea unităţilor de învăţământ'.

'A pune pe drumuri aproape 4.000.000 de copiii (conform datelor INS) şi pe părinţii lor, în condiţii de pandemie, pentru a obţine în decurs de câteva zile documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege şi care nu au alt scop decât de a asigura conducerilor instituţiilor de învăţământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denotă lipsă de respect faţă de părinţi şi copii şi poate un grad de cinism şi percepţie eronată a realităţii', mai arată SNMF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel