HAOS în Etiopia. ONU anunță o „criză umanitară la scară largă“
Situația se deteriorează în Etiopia. Pe măsură ce ultimatumul dat de premierul țării a expirat, ONU trage un semnal de alarmă privitor la oamenii fugiți în Sudan.
Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a declarat că operațiunea militară din regiunea nordică Tigray intră în „faza finală”, deoarece a expirat un ultimatum de trei zile dat luptătorilor de acolo. Până acum, cel puțin 27.000 de oameni au fugit în Sudan din cauza conflictului din Etiopia. Conflictul a început cu aproape două săptămâni în urmă, pe măsură ce tensiunile dintre guvernele federale și cele regionale au crescut.
ONU trage un semnal de alarmă
Organizația Națiunilor Unite a declarat că se desfășoară o „criză umanitară la scară largă”. ONU se teme că oamenii care fug din Etiopia ar putea fi doar o parte dintre cei forțați să lupte, dar, pentru moment, agențiile de ajutor nu au acces în regiunea Tigray. Puterile regionale Kenya și Uganda au solicitat negocieri pentru a găsi o soluționare pașnică a conflictului.
Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a declarat că „se desfășoară o criză umanitară pe scară largă” și mii de oameni fug de luptele din nordul țării. Agenția este „în așteptare pentru a oferi asistență în regiunea Tigray, atunci când accesul și securitatea o vor permite”, a declarat purtătorul de cuvânt Babar Baloch într-un briefing de știri de la Geneva, potrivit BBC.
Care sunt cauzele conflictului?
Frontul de eliberare al oamenilor din Tigray (TPLF) a dominat viața militară și politică a Etiopiei timp de mai multe decenii, înainte ca domnul Abiy Ahmed să intre în funcția de premier și să promoveze reforme majore. Anul trecut, Abiy a dizolvat coaliția de guvernământ, formată din mai multe partide regionale cu bază etnică, și le-a fuzionat într-un singur partid național, la care TPLF a refuzat să adere.
Totul a escaladat în septembrie, când Tigray a organizat alegeri regionale, sfidând interdicția la nivel național a tuturor sondajelor impuse din cauza pandemiei coronavirusului. Atunci, Abiy a spus că alegerile sunt ilegale. În același timp, administrația din Tigray vede reformele lui Abiy ca o încercare de a oferi guvernului său central mai multă putere și de a slăbi statele regionale, potrivit BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News