Hanuca, sărbătoarea evreilor. De ce trebuie arse 40 de lumânări, timp de opt zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
În perioada 2-10 decembrie, evreii intră în Sărbătoarea Luminilor, Hanuca. Opt seri la rând, se vor aprinde lumânări într-un sfeşnic special și se vor spune rugăciuni. 

Hanuca înseamnă „inaugurare", în ebraică, sărbătoarea fiind închinată păstrării religiei mozaice. Pe parcursul sărbătorii, se aprind 40 de lumânări. În fiecare seară, cu lumânarea specială - şamaş - se aprinde restul lumânărilor. Conform tradiției, evreii mănâncă gogoşi umplute cu dulceaţă („sufganiot“), clătite  şi chiftele de cartofi („latkes“ sau „levivot“). Copiii joacă titirezul şi cărţi şi primesc bani.

Istoric, Hanuca marchează victoria Macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, între anii 165-163 î.Hr., care încerca să elenizeze popoarele de sub dominaţia ei. Regele Antioh IV Epifanes a promulgat în 168-167 î.Hr. mai multe decrete antievreieşti, culminând cu profanarea Templului din Ierusalim şi transformarea lui într-un locaş de cult păgân.

"Hanuka are o simbolistică mai largă decât cea pur evreiască: eliberarea Templului din Ierusalim de către Macabei semnifică, printre altele, victoria istorică a monoteismului împotriva păgânismului. În fapt, de peste 2.000 ani vorbim şi de apariţia creştinismului şi a islamismului, constituind la un loc religiile avrahamitice, care au înlăturat idolatria din viaţa lor“, spune Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, potrivit Adevărul.

La reinaugurarea Templului de la Ierusalim a fost găsită o căniţă de ulei sfânt pentru sfeşnic. Deşi era suficient doar pentru o singură zi, uleiul a ars opt zile neîntrerupt. În cinstea acestei minuni, se sărbătorește timp de opt zile Hanuca.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel