Data publicării:

Hamas, despre propunerea de încetarea focului în Gaza: Acestea sunt doar cuvinte rostite de Biden într-un discurs

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @flatart
FOTO: Freepik @flatart
Un înalt responsabil al Hamas infirmă existența unei propuneri de încetare a focului în Gaza.

Osama Hamdan, înalt responsabil al Hamas, a declarat joi că planul prezentat de Joe Biden săptămâna trecută nu constituie o ”nouă propunere” în vederea unui acord cu Israelul pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor, notează AFP.

”Adevărul este că nu există nicio propunere nouă prezentată Hamas”, a declarat pentru AFP Osama Hamdan, un înalt responsabil al mișcării islamiste palestiniene instalat la Beirut și contactat prin telefon din Fâșia Gaza.

Președintele american, Joe Biden, a anunțat pe 31 mai liniile generale ale unui plan în etape, propus, potrivit lui, de Israel, în vederea unei încetări complete a focului între armata israeliană și Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv o eliberare treptată a ostaticilor deținuți în Gaza, prezentându-l ca o foaie de parcurs israeliană.

”Nu există nicio propunere, acestea sunt doar cuvinte rostite de (Joe) Biden într-un discurs”, a afirmat Hamdan.

”Până în prezent, americanii nu au prezentat niciun document care să-i angajeze să respecte ceea ce a spus Biden în discursul său”, a continuat el, scrie Agerpres.

Hamas, gata să accepte un acord

Potrivit responsabilului Hamas, președintele democrat ”a încercat să ascundă respingerea israeliană” a unui alt acord prezentat la începutul lunii mai, care fusese acceptat de mișcarea palestiniană.

Hamas este gata să accepte un acord, a spus Hamdam, dacă acesta îi include cererile, printre care o încetare permanentă a focului și retragerea completă a trupelor israeliene din Fâșia Gaza.

Joi seară, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, a spus că speră la ”un răspuns din partea Hamas cât mai repede posibil”.

”Credem că este o prioritate urgentă acceptarea acestui acord de încetare a focului, pentru a începe să atenuăm suferințele care se produc în fiecare zi în Fâșia Gaza”, le-a spus el jurnaliștilor la Washington.

Luni, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat planul anunțat de Joe Biden ca fiind ”incomplet”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului israelian.

Citește și: Planul lui Biden pentru Fâşia Gaza este sprijinit de 16 țări, printre care și România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel