Hacking Health Hackathon premiază trei proiecte de inovație medicală
„Sanguinity" – o aplicație pentru gestionarea eficientă a bazei de donatori de sânge, „Baby Steps" – aplicație complexă ce explică etapele de dezvoltare din viaţa copilului şi oferă ghidare cu privire la vizitele la medic și calendarul de vaccinare, „MedNet" – aplicație unică de protecţie a datelor private ale pacienţilor - sunt cele trei proiecte câștigătoare în cadrul evenimentului Hacking Health, primul hackathon din România pe teme de sănătate, organizat la iniţiativa companiei Johnson&Johnson Romania cu sprijinul Smart Everything Everywhere (SEE) .
„Impactul proiectelor este impresionant, deoarece oferă beneficii concrete în îmbunătățirea vieților pacienților si în eficientizarea performanțelor sistemului de sănătate. Aceste proiecte aduc laolaltă actori importanți ai societății, atât din zona IT cât și din domeniul sănătății și mediul academic, care conlucrează pentru transformarea conceptului de ‚sănătate'. Cu suport din partea unor tineri extraordinar de talentați, adevărații câștigători ai acestui Health Hackathon suntem fiecare dintre noi!", declară Christian Rodseth – Managing Director Janssen, Administrator Johnson & Johnson România.
Despre aplicația „Sanguinity"
„Ideea a pornit din interiorul echipei de la nenumăratele situaţii de urgenţă legate de lipsa donatorilor de sânge. Cu ajutorul acestei aplicaţii, centrele de donare vor putea optimiza bazele de date cu donatori, care sunt deja înregistraţi, şi fluxul acestora. Prin intermediul notificărilor transmise de aplicaţie, donatorii vor avea posibilitatea să se prezinte la centre într-un interval orar care este potrivit disponibilităţii lor. Astfel, potenţialul de a mobiliza donatorii recurenţi şi cei ocazionali este crescut, iar situaţiile în care anumite intervenţii medicale nu pot fi realizate din cauza lipsei unei grupe de sânge, vor fi reduse cât mai mult", declară membrii echipei.
Despre aplicația „BabySteps"
„Prin acest proiect am dorit să venim în întâmpinarea tuturor părinţilor, care sunt în căutarea de sfaturi şi informaţii specializate, din surse avizate, care să le permită monitorizarea etapelor de dezvoltare şi a controalelor medicale periodice necesare copiilor. Participarea la hackathon este cel mai important moment pentru noi în dezvoltarea acestui produs, deoarece ne-am putut valida ideea cu ajutorul specialiştilor de aici", explică membrii echipei cu acelaşi nume.
Despre MedNet
„Aplicaţia MedNet are la bază tehnologia Blockchain şi răspunde nevoii de protecţie a datelor private ale pacienţilor, în contextul intrării în vigoare a unui nou set de reglementări europene în 2018. Proiectul nostru are la bază doi ani de documentare pentru înţelegerea tehnologiei şi pentru identificarea celei mai bune aplicabilităţi la sistemul medical din România", au declarat reprezentanţii echipei. „Hacking Health a demonstrat că există o dorință enormă de implicare din partea comunității de antreprenoriat tech în domeniul sănătății. Sperăm ca tehnologiile și aplicațiile dezvoltate în aceste două zile să ajungă în piață și să devină soluții pentru public, pacienți și pentru sistemul medical deopotrivă", a punctat Dan Nechita, Președinte al Smart Everything Everywhere.
Hacking Health Hackathon, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală și de Sud-Est, a avut loc în perioada 28-29 octombrie 2017, la Tech Hub București și a angrenat aproximativ 100 de participanți care au fost împărțiți în 21 de echipe, lucrând simultan la 21 de proiecte. Pe parcursul celor două zile, 24/24, participanți din toată ţara au dezvoltat platforme digitale inovatoare ce au potențialul de a contribui la prevenția și educația în sănătate, creșterea accesului la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, precum și la dezvoltarea sistemului de sănătate din Romania. Cele trei echipe câștigătoare vor primi finanțări în valoare totală de 15.000 dolari din partea companiei Johnson&Johnson Romania pentru a-și dezvolta aplicațiile. Pe parcursul următoarelor luni, Smart Everything Everywhere va asigura mentoratul și va urmări implementarea cu succes a proiectelor.
De asemenea, în cadrul evenimentul au fost acordate şi două premii speciale, pentru „Cel mai bun efort de echipă" – premiu acordat echipei care a propus aplicația Sanguinity și premiul pentru „Cel mai bun hacker" acordat lui Liviu Albei, în vârstă de 36 de ani, absolvent de jurnalism.
În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Christian Rodseth – Managing Director Janssen, Administrator Johnson & Johnson România, Conf. Dr. Diana Păun – Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, HE Hans Klemm – Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România și Anca Harasim – Executive Director, Camera de Comerț Americană în România.
Profesioniști recunoscuți din companii prestigioase de software, din domeniul sănătății, mediul academic și antreprenori au jurizat și mentorat echipele în timpul hackathonului.
Membrii juriului: Conf. Dr. Diana Loreta Păun - Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială Paul André Baran - Campion digital al României Bogdan Iordache - Fondator TechHub Bucharest & HOW TO WEB Lorena Macnaughtan - Director iCEE.health Dr. Anca Maria Bundoi - Governmental Affairs & Policy Lead pentru regiunea Europa Centrală și de Est, Johnson & Johnson România
Mentorii: Ionuț Aionițoaei - Consultant, Comisia Europeană Victoria Asanache - Președintele Asociației pentru Prevenția și Lupta Împotriva Cancerului "AMAZONIA" Dr. Mihai Bran - Asistent Universitar și VP al Centrului pentru Inovare în domeniul medical INOMEDICA Daniela Bușcan - Program Director Academy + Plus Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu - Decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București Rozalina Lăpădatu - Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Auto-Imune (APAA) Dr. Ileana Mardare - Senior Healthcare Consultant Lucian Stuparu - Co-fondator Civic Tech Dr. Ion-Gheorghe Petrovai - Manager de proiect Fresh Blood Ionuț Popa - Co-fondator Civic Tech Vlad Voiculescu - Fost Ministru al Sănătății
Scopul „Hacking Health" a fost de a reuni profesioniști și mentori din domeniul sănătății, dezvoltatori și arhitecți de software, studenți, tineri antreprenori din domeniul IT, precum și experți din sectorul serviciilor medicale, cu scopul de a genera soluții tech inovatoare, cu impact pozitiv asupra pacienților, stării de sănătate, precum și sistemului de sănătate din România.
Despre Smart Everything Everywhere:
Smart Everything Everywhere (SEE) este o organizație ce acționează ca un catalizator pentru transformarea digitală a României. SEE oferă un cadru pentru accelerarea tranziției României către era digitală, canalizând potențialul neexploatat al țării, facilitându-i creșterea, dezvoltarea și poziționarea ca un hub regional și european de inovație. SEE se concentrează pe 3 piloni ai viitorului digital: industria 4.0; orașe inteligente și cetățeni conectați; și digitalizarea statului.
Despre Johnson & Johnson:
La Johnson & Johnson suntem uniți și inspirați de grija pentru fiecare persoană în parte. Obiectivele noastre principale sunt cercetarea și știința- aducem idei, produse și servicii inovatoare care să susțină progresul în sănătate și bunăstarea oamenilor. Aproximativ 126.400 de angajați din 230 de sedii ale Johnson & Johnson lucrează alături de parteneri din domeniul sănătății în interesul a peste 1 miliard de oameni în fiecare zi, în întreaga lume.
Despre echipele câștigătoare:
Echipa Sanguinity este formată din: Liviu Florin Albei, Mircea Pavel, Ion Orins, Paul Bricman, Andrei Vasile, Alexandru Pleşoiu, Gabriel Puiu, Radu Pogonariu.
Echipa Baby Steps este formată din: Alexandra Laţcu, Ovidiu Laţcu, Cristi Jora.
Echipa Generalii Bizantini este formată din: Bogdan şi Tiberiu Cioc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News