Gyros vs. șaorma. Bilic spune ce e mai sănătos
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stockking
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stockking
Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că gyros-ul este foarte apreciat de români datorită ingredientelor sale savuroase și a modului ușor de consum. De asemenea, ea subliniază că, din punct de vedere nutrițional, atât gyros, cât și șaorma, sunt similare, sugerând că este mai bine să alegem gyros sau șaorma decât fast-food-ul american, în funcție de stilul nostru de viață.

Mihaela Bilic subliniază că românii sunt cei mai mari consumatori de gyros, cu București și Oradea în fruntea clasamentului. Gyros-ul este adesea comandat pentru cină, în special între 18:00-20:00, iar cele mai multe comenzi au loc vinerea și în weekend. Varianta cu carne de pui este cea mai populară, urmată de cea cu carne porc. Primăvara, în special în aprilie, se înregistrează cele mai multe comenzi, cu un vârf pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii.

Gyros sau șaorma?

Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Depășind capitale precum Belgrad sau Sofia, bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros.

Gyros-ul, sărbătorit anual pe 1 septembrie, este ales frecvent pentru masa de seară, 1 din 3 Gyros fiind comandat în intervalul orar 18:00-20:00. Cele mai multe comenzi sunt înregistrate vinerea, iar peste 20% dintre comenzi sunt plasate pe durata weekend-ului. În ceea ce privește compoziția, varianta cu carne de pui este cel mai consumat sortiment, fiind urmat de porc.

Raportat la datele din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în sezonul de primăvară, în mod special în luna aprilie. Cu toate acestea, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros la nivel național.

Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros.", a scris Mihaela Bilic. 

2. Sursa foto... (lavash-sandwiches-with-french-fries-sauces_70897900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers

Mihaela Bilic concluzionează că românii adoră mâncarea savuroasă, în special gyros-ul. Ingredientele cele mai apreciate includ sosul grecesc tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene, comparativ cu varianta de vită/miel din șaorma. Potrivit medicului, din punct de vedere nutrițional, nu există o diferență semnificativă între cele două preparate. Mihaela Bilic subliniază că, deși gyros și șaorma sunt opțiuni mai bune decât fast-food-ul american, consumul ar trebui adaptat la stilul de viață al fiecăruia.

„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma.

Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat.", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

3. -imagine fara descriere- (bilic-facebook_02394700.jpg)

Sursă foto: Mihaela Bilic Facebook 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel