Guvernul va putea adopta ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

S-au înregistrat 288 voturi pentru şi 16 abţineri. Membrii Comisiilor juridică şi de buget de la Cameră au adoptat miercuri, în unanimitate, un raport suplimentar favorabil acestui proiect, după ce marţi dăduseră un raport de respingere.

'Amendamentele votate au venit să ţină seama de acele recomandări ale Consiliului Legislativ, însă Guvernul, pentru domeniile care au fost eliminate din legea de abilitare, are în continuare inclusiv pe perioada vacanţei parlamentare calea ordonanţei de urgenţă. Sunt două chestiuni legate de domeniul economiei şi un domeniu de buget-finanţe, erau reglementări de natură specială - cum ar fi legea energiei electrice, spre exemplu.
Guvernul are în continuare, potrivit Constituţiei, calea ordonanţei de urgenţă pentru aceste domenii eliminate astăzi', a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare: finanţele publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, sănătate, cultură, fonduri europene, precum şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Faţă de proiectul iniţial a fost eliminată posibilitatea Guvernului de a da ordonanţe în privinţa modificării şi completării a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, a Legii concurenţei nr. 21/1996. Camera Deputaţilor este for decizional, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel