Guvernul va adopta joi Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale / Vezi ordinea de zi
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României
Executivul va aproba joi, prin OUG ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale.

'Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile publice locale din România îşi vor îmbunătăţi calitatea serviciilor publice digitale locale oferite cetăţenilor şi întreprinderilor. Acţiunile prevăzute de Program la nivelul fiecărei autorităţi publice locale includ planificarea şi punerea în aplicare a platformelor digitale, a serviciilor de e-guvernare, aplicaţii si investiţii în infrastructura informatică şi echipamente relevante. Aceste acţiuni vor spori disponibilitatea online a serviciilor publice digitale, ceea ce va ajuta România să atingă obiectivul deceniului digital de 100 % disponibilitate online a serviciilor publice digitale', conform notei de fundamentare a proiectului.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Guvernul va modifica şi completa Legea 255/2010 cu privire la exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.

'Prin modificarea dispoziţiilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în calitate de minister de resort, dobândeşte prerogativele necesare iniţierii şi desfăşurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional, de către operatori economici din industria naţională de apărare', potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Guvernul va adopta şi un proiect de lege privind aderarea României la Protocolul de modificare a Acordului din data de 3 aprilie 2001 cu privire la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon, la 21 mai 2022.

Un alt proiect de lege vizează modificarea Legii 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei privind construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnată la Wiesbaden la data de 4 octombrie 2010.

Printr-o hotărâre, vor fi stabilite condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal. Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HG 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.

Executivul va aproba, printr-o altă hotărâre, suplimentarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu 150.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei, reprezentând credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu scopul continuării derulării Programului social de interes naţional FIV.

Va fi adoptată, tot prin hotărâre, metodologia de stabilire a preţurilor privind despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite în urma măsurilor impuse cu ocazia confirmării pestei porcine africane şi a compensaţiilor financiare pentru cheltuielile suplimentare cauzate de restricţiile de mişcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum şi condiţiile şi modalităţile de acordare a acestora.

Un alt proiect de hotărâre are în vedere alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

'Pentru eliminarea blocajului financiar prin imposibilitatea efectuării plăţilor către beneficiari, se impune alocarea sumei de 272.614 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru acoperirea deficitului de finanţare existent la nivelul autorităţilor de management pentru Programul Operaţional Regional şi pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene', conform notei de fundamentare a proiectului.

În analiza guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii. Va fi analizat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.

Guvernul va aproba şi un memorandum având ca temă aprobarea organizării concursurilor cu scopul ocupării posturilor vacante/temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.

'Prin prezentul memorandum, solicităm aprobarea în vederea organizării concursurilor pentru 1841,5 posturi vacante / temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii (spitale, unităţi sanitare fără paturi, alte unităţi de specialitate, servicii de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, direcţii de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti - fără Spitalul Universitar de Urgenţă) în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale în concordanţă cu structurile organizatorice aprobate', potrivit documentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel