Guvernul ungar ar putea introduce noi plafoane de preţ la alimente din cauza exploziei inflației
Guvernul ungar ar putea introduce, în zilele următoare, noi plafoane de preţ la produsele alimentare, în ideea de a contracara o inflaţie care ar putea ajunge la un vârf de 25% la finele anului, a anunţat luni Marton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice, transmite Reuters.
Premierul Viktor Orban a declarat încă de luna trecută că Guvernul de la Budapesta ar putea extinde lista produselor cu preţ plafonat în săptămânile următoare, fără a oferi însă detalii cu privire la produsele care ar putea fi vizate.
În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. Pentru a putea contracara inflaţia, plafoanele de preţ trebuie acceptate, a spus Nagy.
'În ceea ce priveşte plafoanele la alimente, gama produselor cu un preţ plafonat ar putea fi extinsă, iar Guvernul va lua o decizie în acest sens în zilele următoare. Viitorul acestor plafoane de preţ va fi determinat de inflaţie, care nu a ajuns încă la nivelul maxim', a apreciat oficialul ungar.
Potrivit lui Marton Nagy, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în octombrie, până la 21%, şi 'ar putea să se apropie de 25% la finele anului, când este posibil să avem un punct de inflexiune'.
În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a trecut pragul de 20%, depăşind aşteptările analiştilor, în condiţiile în care a fost stimulată de o majorare de 35,2% a preţurilor la alimente şi un salt de 62,1% al preţurilor la energie, după ce Guvernul Orban a decis să reducă subvenţiile pentru facturile la utilităţi acordate unor gospodării.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia medie în Ungaria să ajungă anul viitor la 15%, de la un nivel de 14% preconizat pentru 2022, iar ritmul de creştere a preţurilor va continua să depăşească intervalul avut în vedere de Banca Naţională a Ungariei, 2%-4%, chiar şi în 2024. Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi.
Citește și - Imperiul presei din Transilvania al Fidesz se prăbușește. Vor urma concedieri masive
Grupul de companii operat de Asociația Médiatér, prin care FIDESZ, condus de Viktor Orban, finanțează o parte a presei de limbă maghiară din România se va restructura, astfel că circa două treimi dintre jurnaliștii care lucrează pentru publicațiile sale vor fi disponibilizați începând din ianuarie, a anunțat Transtelex.
Contrar așteptărilor, grupul de companii operat de Asociația Transylvanian Médiatér nu va avea doar disponibilizări în paginile sale tipărite, numărul mare de disponibilizări va afecta și publicațiile online și posturile de radio, au confirmat mai multe dintre sursele transtelex.ro.
În acest sens, cea mai mare companie a trustului de presă finanțată din banii contribuabililor maghiari, Prima Press Kft. din Székelyudvarhely, a anunțat în urmă cu circa două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuția produselor sale tipărite, respectiv Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg - din 30 decembrie 2022.
La cotidianul Krónika, lansat încă din 1999, doar 6 dintre cei 17 jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați. De asemenea, redacția din Cluj a ziarului va fi închisă.
Ziarul cotidian și portalul de știri Székelyhon vor suferi o reducere semnificativă. Nu știm date exacte, dar cotele de reducere a personalului sunt bine indicate de faptul că doar unul dintre cei trei jurnaliști din Marosvásárhely își va revendica postul din ianuarie, iar redacția din Marosvásárhely va fi și ea lichidată. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News