Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul Ţărilor de Jos declară penurie de apă din cauza secetei

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Guvernul Ţărilor de Jos declară penurie de apă din cauza secetei - Foto Pexels
Guvernul Ţărilor de Jos declară penurie de apă din cauza secetei - Foto Pexels

Guvernul Ţărilor de Jos a declarat miercuri penurie de apă ca urmare a unei veri neobişnuit de secetoase şi în absenţa unor prognoze de ploaie pentru următoarele două săptămâni, transmite Reuters. 

Valuri brutale de caniculă au cuprins regiuni vaste din Europa şi Statele Unite luna trecută, ceea ce a dus la apeluri pentru eforturi suplimentare în vederea combaterii încălzirii globale, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, contribuie la o frecvenţă şi severitate mai mari a perioadelor caniculare.

Cum două treimi din populaţia olandeză trăieşte în regiuni aflate sub nivelul mării, perioadele de secetă pot deveni rapid o problemă acută în Ţările de Jos, ducând la acumularea de aluviuni în râuri şi la perturbarea traficului fluvial.

Vedem cum seceta continuă în Ţările de Jos de mai multe săptămâni

Vedem cum seceta continuă în Ţările de Jos de mai multe săptămâni din cauza evaporării chiar pe teritoriul ţării noastre, precum şi a debitelor scăzute din afara ţării, a spus Michele Blom, din cadrul agenţiei pentru Lucrări Publice şi Managementul Apei, numit pentru a superviza un grup operativ pentru secetă.

În prezent, barjele de pe cursul inferior al Rinului - o rută importantă pentru transportul cărbunelui de la Rotterdam în interiorul continentului către producătorii de oţel germani şi la producătorii de energie - operează la mai puţin de jumătate din capacitate. Ministerul olandez al Infrastructurii şi Transportului a precizat că, începând de marţi, debitul Rinului era de 850 de metri cubi pe secundă la Lobith, oraşul estic unde intră în Olanda excepţional de scăzut pentru această perioadă a anului.

Nivelurile erau mai bune în Maas, cunoscut şi sub denumirea Meuse, care trece prin Franţa şi ajunge în Ţările de Jos. IJselmeer, un lac artificial de mari dimensiuni cu apă dulce din nordul ţării, care a fost excavat în Marea Nordului în secolul al XX-lea, este plin într-o proporţie rezonabilă şi poate furniza apă provinciei Groningen.

Nivelurile apei freatice s-au prăbuşit şi sunt foarte scăzute în regiuni din sud

Cu toate acestea, nivelurile apei freatice s-au prăbuşit şi sunt foarte scăzute în regiuni din sud, a mai precizat ministerul, ducând la înmulţirea algelor şi la moartea peştilor. Apa de băut nu este afectată. Autorităţile fac apel la cetăţeni să economisească apa în provinciile sudice Zeeland şi Limburg, cerându-le oamenilor să nu folosească ape de suprafaţă pentru irigaţii - o măsură care afectează fermierii, scrie Agerpres.

Citește și - Apă rece și coridoare întunecate, noua realitate pusă la cale în Germania pentru economisirea energiei

 

Autorităţile din landul german Bavaria au convenit o serie de modalităţi pentru a reduce consumul de energie cu 15% în perioada august - martie, inclusiv prin coborârea termostatului în clădirile publice, pe măsură ce prima economie europeană se pregăteşte pentru noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters. 

Măsurile sunt în linie cu propunerea Comisiei Europene privind o reducere cu 15% a consumului de gaze la nivelul întregii Uniuni Europene, propunere care ar putea deveni obligatorie, dacă Rusia va înceta să mai livreze gaze. Germania, care înainte de invadarea Ucrainei se baza pe Rusia pentru mai mult de jumătate din necesarul de gaze, este deosebit de vulnerabilă la o oprire a livrărilor ruseşti şi a înregistrat deja o diminuare semnificativă a aprovizionării.

Program în cinci puncte aprobat marţi de Cabinetul landului Bavaria

Potrivit unui program în cinci puncte aprobat marţi de Cabinetul landului Bavaria, clădirile publice vor trebui să fie încălzite la o temperatură de maximum 20 de grade Celsius, iar apa de la baie nu va fi încălzită în timpul iernii. În plus, autorităţile vor opri lumina pe coridoarele clădirilor publice şi la exteriorul lor sau o va ajusta pentru a funcţiona numai în anumite intervale orare.

Călătoriile în interes de afaceri vor trebui evitate sau efectuate numai cu mijloacele de transport în comun iar angajaţilor li se va permite să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.

Angajaţii din sectorul public şi tehnicienii care se ocupă de întreţinerea clădirilor vor fi instruiţi cum să diminueze consumul de energie.

Obiectivul tuturor acestor măsuri adoptate în landul Bavaria este acela de a ajuta la umplerea depozitelor de gaze şi a proteja populaţia faţă de riscul unor întreruperi în aprovizionare la iarnă, când consumul atinge momentul de vârf, a precizat Cancelaria landului Bavaria.

'Din păcate, energia se reduce. De acea, Guvernul landului va face economii'

'Din păcate, energia se reduce. De acea, Guvernul landului va face economii', a declarat premierul landului Bavaria, Markus Soeder, într-o postare pe Twitter. Soeder a adăugat că Germania are nevoie, în continuare, de idei care să se aplice la nivel naţional pentru a găsi alternative la combustibilii fosili ruseşti.

Luna trecută, Guvernul de la Berlin a dezvăluit un set de măsuri de economisire a energiei, după ce în luna iunie a fost activat cel de-al doilea nivel al planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale. Planul de urgenţă are trei nivele: alertă, alarmă şi urgenţă.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a activat deja primul nivel al planului de urgenţă la începutul lunii martie. Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat că Rusia ar putea să oprească complet livrările de gaze spre Europa şi de aceea continentul trebuie să se pregătească pentru acest scenariu. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel