Guvernul strânge cureaua: De la 1 august începe raționalizarea. Vezi primele măsuri anunțate
Guvernul Ciucă a anunțat data oficială de la care instituțiile publice vor fi supuse raționalizării: 1 August 2022.
Ministerele vor fi obligate să reducă cheltuielile cu 10%, angajații instituțiilor publice vor fi nevoiți să reducă consumul de apă, energie, gaze și de carburant. După ce va fi gata rectificarea bugetară, ministerele nu vor mai primi fondurile pe care le-au avut la dispoziție la început de an, ci vor scădea pentru că trecem printr-o perioadă mai complicată iar Guvernul a decis să strângă cureaua.
Potrivit Romania Tv, premierul Nicolae Ciucă a mai anunțat că, imediat după această rectificare bugetară, trebuie să se înceapă raționalizarea în ministere, mai ales în contextul în care și cei de la Uniunea Europeană au cerut clar ca, începând cu luna august și până în martie 2023, să reducem consumul de gaze cu 15%, deci putem afirma că avem o dublă raționalizare.
Bruxelles-ul cere statelor să reducă consumul de gaze cu 15% din august 2022 până în martie 2023
Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor, potrivit Europa Today.
Noua reglementare prezentată astăzi de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țărilor din bloc.
Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.
”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen. Nord Stream 1 este de așteptat să reînceapă de mâine pomparea hidrocarburilor, la sfârșitul perioadei de întreținere, dar guvernele europene se tem că Vladimir Putin ar putea folosi gazul ca armă pentru a deteriora industria europeană, lovind creșterea economică deja fragilă.
Ca parte a propunerii, care va fi discutată de miniștrii UE la un summit extraordinar în domeniul energiei din 26 iulie, statele membre trebuie să își prezinte Comisiei planurile naționale în materie de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni.
Douăsprezece state membre și-au văzut deja aprovizionarea cu gaz rusesc întreruptă parțial sau complet.
Ca răspuns, UE s-a angajat deja să umple capacitățile de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există o îngrijorare tot mai mare că va fi o sarcină dificilă, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat.
Vor fi sau nu vor fi restricţii la energie şi gaz? Ministrul Virgil Popescu: Să ne obişnuim să închidem lumina când ieşim din cameră, nici eu nu fac asta
Virgil Popescu: "Eu am trăit în vremea lui Ceauşescu aceste restricţii. Nu prea ne sunt pe plac. Ce să vă zic? 25 de grade iarna mi se pare mult, e chiar prea cald. Iar 19 grade... mi se pare prea puţin, e frig. Acum depinde de fiecare.
Trebuie să ştiţi că din martie anul acesta am luat decizia să creştem producţia de cărbune cu un milion de tone pe an, pentru a trece de această iarnă şi, dacă e nevoie, de iernile următoare, să trecem de această criză. Producţia de energie electrică este din gaz, din hidro, din cărbune, eoliene... deci e un mix.
Nu-mi doresc restricţii de electricitate şi gaz. Nu cred că vom avea probleme cu producţia de energie. Eu încurajez un fel de autocontrol pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a fiecărei locuinţe şi a clădirilor publice. Nici eu nu sunt obişnuit ca atunci când ies din cameră să închid lumina, dar ar trebui să ne obişnuim şi cu acest lucru, chiar să dăm cu un grad maijos...” citește mai mult AICI.
Vezi și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News