Guvernul slovac a aprobat o propunere controversată de desființare a postului public de televiziune
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Premierul Robert Fico a criticat publicația pentru că "nu a fost suficient de obiectivă".  

Guvernul slovac a aprobat o propunere controversată de desființare a televiziunii publice RTVS și de înlocuire a acesteia cu ceea ce apărătorii libertății de exprimare se tem că ar putea fi o portavoce a guvernului premierului populist Robert Fico.

Guvernul lui Fico a aprobat miercuri măsura. Se așteaptă ca parlamentul țării să o voteze în iunie și, având în vedere majoritatea lui Fico, se așteaptă ca aceasta să fie adoptată.

Noul canal, Televiziunea și Radioul slovac (STVR), va deveni ceea ce guvernul a numit o "instituție de stat". Guvernul va avea un control mai mare decât până acum asupra angajării directorului general și a consiliului de administrație al canalului. De asemenea, radiodifuzorul va fi obligat să difuzeze imnul național slovac cel puțin o dată pe zi.

Criticii lui Fico spun că această măsură face parte dintr-o represiune concentrată asupra presei de când a revenit la putere pentru a patra oară în urma alegerilor din octombrie. Mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva propunerii inițiale atunci când a fost dezvăluită luna trecută. Angajații RTVS, politicienii din opoziție, grupurile pentru libertatea presei și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune s-au numărat printre cei mai mari opozanți ai măsurii.

Guvernul a răspuns la aceste proteste prin diluarea proiectului de lege inițial, dar opozanții săi nu au fost deloc liniștiți

Guvernul a răspuns la aceste proteste prin diluarea proiectului de lege inițial, dar opozanții săi nu au fost deloc liniștiți.

"Singurul scop este de a crea o televiziune de stat care va fi de partea lor, care va fi portavocea guvernului și care nu va mai fi independentă", a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Michal Šimečka, liderul partidului de opoziție Slovacia Progresistă.

Ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că STVR va respecta Actul european privind libertatea presei, care solicită protejarea pluralismului și independenței mass-media. Cu toate acestea, Richard Burnley, director juridic și politici la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, a declarat luna trecută pentru POLITICO că propunerea inițială încalcă "fără îndoială" acest act.

Fico, ale cărui poziții anti-occidentale și a cărui opoziție față de războiul din Ucraina au neliniștit liderii de la Bruxelles și din Europa de Vest, a denunțat în repetate rânduri RTVS pentru că "nu este suficient de obiectiv".

La scurt timp după ce a revenit la putere, Fico a anunțat că guvernul său nu va comunica cu "presa neprietenoasă" - inclusiv cu Aktuality.sk, un post de știri unde a lucrat jurnalistul de investigație Ján Kuciak înainte de a fi ucis în 2018, în timpul celui de-al treilea mandat al lui Fico. Scandalul public în urma crimei a dus la o remaniere guvernamentală și la demisia lui Fico, susține POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel