Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul Scholz cade în sondaje. Legea încălzirii cu sisteme regenerabile, respinsă de germani

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Trei sferturi dintre germani nu sunt mulțumiți de activitatea guvernului, potrivit unei cercetări sociologice realizate de institutul Forsa, la începutul lunii iulie . Sondajul a fost publicat marți de televiziunea  RTL și are o marjă de eroare acceptată de plus- minus trei puncte procentuale.

Din 1.002 de respondenți, 77% au declarat că sunt nemulțumiți de actuala guvernare. Această cifră era de 64% în februarie 2022, în primele luni ale guvernului de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz. Coaliția tripartită a Germaniei este alcătuită din social-democrați (SPD), Partidul Verzilor și democrat-liberali (FDP). Cancelarul social-democrat Scholz a înlocuit-o pe Angela Merkel (PPE), care a guvernat la rândul său cu Verzii.

Cea mai mare nemulțumire a populației este generată chiar de ecologiști, care au promovat Legea încălzirii locuinței, impunând ca minimum 65 la sută din sistemele noi de încălzire să fie alimentate cu energie regenerabilă. Guvernul nu a stabilit, după luni de dezbateri, cât va fi subvenția pentru noile sisteme de încălzire. Ca urmare, se declară nemulțumiți de activitatea Executivului atât persoanele preocupate de mediu, care doreau o restricționare și mai dură a folosirii combustibililor fosili la încălzire, dar și cetățenii care se tem de prețul energiei ”verzi”, sau oamenii de afaceri, reprezentați de FPD, care spun că legea va afecta IMM-urile și puterea de cumpărare.

Astfel, 52% dintre alegătorii care au votat SPD se declară nemulțumiți de guvern, ca și 55% dintre Verzi și 71% dintre alegătorii FDP. Sondajul a arătat că 61% dintre oameni au considerat că problema legii încălzirii arată că coaliția guvernează „neprofesional și haotic”.

Mai mult, potrivit DPA, există probleme de consituționalitate la proiectul de lege a încălzirii, dezbaterea urmând a fi amânată până în sesiunea parlamentară  din septembrie.

Închiderea centralelor nucleare a dus la dependența de gazul rusesc

Până în martie 2011, Germania obținea un sfert din electricitatea sa din energie nucleară, folosind 17 reactoare. Ponderea energiei nucleare era de trei ori mai mare în Franța, care exportă și în prezent curent electric în Germania. Grupările tip Greenpeace, iar ulterior mișcarea politică a Verzilor, care au capitalizat teama oamenilor de un accident nuclear, au limitat dezvoltarea unor capacități de producție nucleară în Germania și au crescut, prin taxe, costul suportat de populație.

Un guvern de coaliție în care au intrat și Verzii, format după alegerile din 1998, a promovat o politică de eliminare treptată a energiei nucleare. În 2011, 8 reactoare au fost dezafectate imediat după revenirea Verzilor la putere, iar restul au fost programate să se închidă până la sfârșitul anului 2022.

Războiul din Ucraina a arătat riscurile politicii care a creat dependența Germaniei de gazul rusesc. În octombrie 2022, cancelarul Scholz a decis ca ultimele trei reactoare nucleare rămase în funcțiune să fie păstrate până la jumătatea lunii aprilie 2023 pentru a compensa reducerea aprovizionării cu gaz din Rusia.

Germania are unele dintre cele mai mici prețuri de producție la electricitate din Europa și unele dintre cele mai mari prețuri de vânzare către public, datorită suprataxării, care reprezintă mai mult de jumătate din prețul cu care energia electrică ajunge la consumator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel