Guvernul Rusiei introduce un mecanism pentru controlul capitalului, ca reacţie la sancţiuni
Premierul Rusiei a anunţat, marţi, în contextul sancţiunilor financiare impuse de Occident, măsuri pentru controlul capitalului, pentru a stopa retragerea companiilor străine de pe teritoriul rus.
„Există presiuni politice, astfel că, pentru a le permite companiilor să ia decizii în cunoştinţă de cauză, a fost pregătit un proiect de ordonanţă prezidenţială în sensul introducerii restricţiilor temporare asupra retragerii activelor ruse. Ne aşteptăm ca cei care au făcut investiţii în ţara noastră să fie capabili să activeze în continuare aici", a declarat premierul Rusiei, potrivit agenţiilor Tass şi RIA Novosti, citate de CNN.
Amintim că Uniunea Europeană, Statele Unite şi Marea Britanie au decis excluderea anumitor bănci ruse din sistemul internaţional de tranzacţii interbancare „Swift” şi blocarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, ca reacţie la intervenţia militar rusă în Ucraina.
Klaus Iohannis a anunțat creșterea cheltuielilor din PIB pentru apărare
În altă ordine de idei, amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat două măsuri strategice pe care le va promova România, în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creșterea alocărilor pentru apărare și despre realizarea independenței energetice a României.
„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.
Prima propunere vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare.
„În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a declarat Iohannis.
„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a precizat Klaus Iohannis.
Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, sunt necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente, a conchis președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News