Guvernul rus a inclus SUA și Republica Cehă în lista „țărilor neprietenoase”
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 14 mai, 23:48
WhatsApp
Guvernul rus a inclus SUA și Republica Cehă în lista „țărilor neprietenoase”  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Statele Unite ale Americii și Republica Cehă au fost incluse pe lista „țărilor neprietenoase” de Federația Rusă.

Guvernul rus a aprobat o listă a „țărilor neprietenoase”. Lista conține două țări – Statele Unite ale Americii și Republica Cehă, scrie Novaya Gazeta. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat la sfârșitul lunii aprilie un decret prin care se limitează posibilitatea de a angaja ruși să lucreze în misiuni diplomatice ale statelor care comit „acțiuni neprietenoase” față de Rusia. Contractele încheiate cu persoane fizice, al căror număr depășește numărul stabilit de Guvern, încheiate înainte de intrarea în vigoare a decretului, vor trebui să fie reziliate, notează sursa citată.

Pe 17 aprilie, ministerul ceh de externe a anunțat expulzarea diplomaților ruși, care au fost identificați ca membri ai serviciilor speciale rusești, din cauza implicării serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniție în 2014. Ministerul rus de Externe a răspuns, de asemenea, la expulzarea mai multor angajați ai misiunii diplomatice de la Moscova. Tot atunci, autoritățile cehe au inclus pe lista căutată presupușii ofițeri GRU implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal – Alexander Petrov și Ruslan Boshirov.

Ulterior, Bellingcat, care este specializat în jurnalism de investigații, a descoperit că cel puțin șase angajați ai unității 29155 din Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (Direcția principală a Statului Major General sau GRU) ar fi desfășurat o operațiune specială în Republica Cehă, potrivit zdg.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul a expulzat doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest incident fără precedent şi periculos, în timp de Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus. Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a spiona, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis (citește mai multe AICI).

G Ad:

CITEȘTE ȘI  -  Primele imagini cu diplomatul rus declarat persona non grata în România / VIDEO

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro