Guvernul României, proiecte pentru românii din afara granițelor. Cârciu: Educația și învățarea limbii române este principala noastră preocupare
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 04 oct 2022, 14:16
WhatsApp
Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a vorbit despre proiectele pentru conaționalii din afara granițelor țării.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vorbit despre proiectele pentru românii din afara granițelor pe care Guvernul României la implementează:

„Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române. Sprijinim cultural bisericile din afara granițelor, avem un grant care se adresează direct bisericilor, în acest an, avem cel puțin 200 de biserici care au făcut cereri pentru un asemenea grant. Nevoi sunt de toate tipurile și Guvernul României nu a avut niciodată mai multă deschidere decât astăzi vis-a-vis de românii din afara granițelor.

Invităm pe toată lumea să vină cu propuneri. Noi facem ședință online la fiecare două săptămâni cu mediul asociativ, cu cine își dorește, consulate, ambasade, etc. Cine își dorește să intre, este binevenit. Să vina cu idei, să nu spună cum să facem. Împreună putem învăța unii de la alții. Nu m-am născut la departamentul pentru românii de pretutindeni și dacă o să întrebați jumătate din spectrul politic, o să spună că sunt cea mai nepotrivită persoană“, a spus Gheorghe Cârciu.

„Nu despre asta e vorba, ci să se regăsească cifra asta uriașă de 8 milioane de români pe tabla Guvernului, fiindcă este, efectiv, încă o Românie în fața granițelor“, a punctat Bogdan Chirieac.

„Este pe tabla Guvernului, dar nu suficient de prezentă, cu asta sunt de acord cu dumneavoastră. Datoria noastră este să o punem de fiecare dată pe tabla și pe masa guvernului“, a mai spus, la DC News, Gheorghe Cârciu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  „În centrul Vienei se construiește copia Mănăstirii Voroneț“. Cârciu: Biserica este primul ambasador pe care îl avem în afara granițelor

O Românie în afara României. Câți români sunt, în acest moment, în afara granițelor. Gheorghe Cârciu: S-au născut mai mulți în afara granițelor

De la an la an, satele şi comunele din România rămân cu tot mai puţini locuitori. Câți români trăiesc, de fapt, în afara graniţelor ţării? Răspunsul vine de la Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Avem și o cifră oficială. 5.700.000 ultima cifră oficială în decembrie 2020”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„După o numărătoare neoficială, avem și studii, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice”, a spus Gheorghe Cârciu.

„În 2021, s-au născut mai mulți copii români în afara granițelor decât în România. E oficial! Sunt cel puțin 8 milioane de români în afară, majoritatea în Uniunea Europeană”, a spus secretarul de stat. 

„Practic, avem o Românie în afara granițelor României”, a comentat Bogdan Chirieac (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?