Guvernul prelungește perioada de implementare a două programe pentru dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi
Guvernul României a prelungit perioada de implementare pentru două programe care susţin dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi.
Executivul a aprobat prelungirea perioadei de implementare a două programe de interes naţional (PIN) care vizează dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi prin crearea de servicii sociale alternative în comunitate, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, printr-un comunicat. Cele 2 programe sunt: 'Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate' şi 'Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi'.
În cadrul primului program, care are un buget total de 74,507 milioane lei, au fost selectate 55 de proiecte, prin care se propune înfiinţarea a 107 locuinţe protejate, a 33 de centre de zi şi 13 centre respiro/centre de criză.
În cel de-al doilea program, al cărui buget total este de 34,778 milioane lei, au fost selectate 16 proiecte, prin care se propune înfiinţarea a 35 de locuinţe protejate şi 16 centre de zi.
'Măsurile de prelungire a perioadei de implementare a celor două programe şi de redistribuire a sumelor pentru perioada 2018 - 2023 au fost necesare din cauza efectelor COVID 19, care au dus la imposibilitatea derulării activităţilor şi atingerea rezultatelor în perioada 2018 - 2023 şi, de asemenea, la imposibilitatea accesării sumelor alocate în program, pentru anul 2022, de către majoritatea beneficiarilor finanţărilor', se menţionează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News