Urmărește emisiunea live
Guvernul pregătește rectificări bugetare. Bogdan Chirieac atrage atenția: Din cauza aceasta nu sunt venituri suficiente
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Bogdan Chirieac, analist politic, a realizat, marți, un scurt comentariu referitor la rectificarea bugetară.

„Eu cred că domnul Virgil Popescu va rămâne în guvern. Dânsul nu poate fi clintit, nu cunosc motivele, dar în ceea ce privește solicitarea pe care a făcut-o, el are dreptate. Atât costă compensarea facturilor la energie până la sfârșitul anului. Încă 31 de miliarde de lei sau peste 6 miliarde de euro. O să spuneți: „da, dar companiile care produc electricitate o vând extrem de scump”. Dar numai că risipa în companiile deținute majoritar de stat, care produc energie și o vând la prețuri aberante este uriașă. Atenție mare, de acolo nu sunt venituri bugetare suficiente ca să acopere această compensare. 

Deocamdată toți furnizorii sunt în pragul falimentului, fiindcă ei au o cotă de profit stabilită prin lege și nu au primit compensații. Acolo este o problemă, de aceea au amenințat cu oprirea curentului. Au datorii de sute de milioane de euro la bănci private și n-ai ce să faci din acest punct de vedere, iar aici, apropo de Ministerul Muncii, putem observa decuplarea totală de realitate a celor responsabili din guvern. Deci în condițiile în care tocmai ai majorat taxele și impozitele în mediul privat, de la 1 august, iar apoi mai faci o majorare în ianuarie, tu vrei să ridici salariile anumitor bugetari cu până la 50%? Înseamnă că nu ai legătură cu realitatea. Veniturile bugetarilor în comparație cu cei din mediul privat sunt mai mari, în medie, cu 40%, acum când vorbim, ceea ce nu se întâmplă în lumea civilizată. În condițiile acestea, guvernul vrea să le mai ofere unora între 25% și 50%. E bine să ai funcționari bine plătiți, dar nu ai niciun fel de performanță. Priviți cum se desfășoară contactul cu cetățeanul, în care cetățeanul este privit ca un fel de infractor.”, a relatat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Mugur Isărescu: Băncile au cam sărit calul cu ROBOR

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), are un mesaj pentru bănci.

„De regulă, între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. Este ceva interval sau coridor al ratei de politici. (...) De mai bine de patru, cinci luni, s-a decuplat ROBOR-ul. Ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul. ROBOR s-a dus în sus mult mai decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. În primul rând, acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, așa funcționează piețele de peste tot din lume, mai ales în perioadele de criză. Over-reaction se zice în engleză. Sunt și alți termeni. Găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori, pe extreme, și pe piețele valutare se întâmplă acest lucru, și pe piețele monetare cu dobânzile, și la bursa de valori. Sunt lucruri absolut normale. Acum a fost clară tendința băncilor și a celor care acționează pe piața monetară la termen să privească pesimist viitorul.

Trec la al doilea motiv. Nu e vorba de dobânzile peste noapte, o săptămână, o lună. E vorba de dobânzile la trei luni, șase luni. Așa au văzut băncile viitor. Inflație mai mare, mult mai mare, foarte greu de stăvilit, și, în consecință, acesta este ROBOR-ul. Cotațiile au fost cu mult peste rata de politică monetară și viitorul nostru”, a spus Mugur Isărescu, marți, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

„Dar vă întreb așa: Cine a avut o privire mai optimistă privind viitorul legat de inflație, nu numai la noi, în general, în lume, și legat de ratele de dobândă? Eu personal trebuie să recunosc că condițiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă din o anumită limită, să sară calul cu ROBOR, cum am spus”, a continuat Mugur Isărescu.

„Nu le iau apărarea băncilor, ci le transmit un mesaj personal: Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale și, atunci, probabil, că se va apropia ROBOR la trei luni de rata de politică monetară. Sper și cred că se va întâmpla acest lucru”, a subliniat Mugur Isărescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel