Data publicării:

Guvernul PNL, acuzat GRAV! ”A PICAT TESTUL. Era MAREA PROVOCARE!”

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp

Guvernul PNL este acuzat că, în loc să salveze profesiile liberale, a liberalizat ignoranța. 

TEST picat de Guvernul Orban

”De aproape trei luni, instituțiile de cultură din România au suspendat activitățile publice. Rând pe rând, teatrele, muzeele, filarmonicile, cinematografele au capitulat. Pandemia a distanțat social artiștii de public, iar marea provocare a fost aceea de a nu izola cultura, în ansamblul ei, de societatea căreia îi oferă nu doar o identitate și un sens al normalității, dar și resurse terapeutice. Această provocare a fost testul guvernării liberale, pe care Ministerul Culturii l-a picat. Unii artiști au jucat cu scena goală și ușile închise, folosind internetul ca singura cale de acces către un public care a avut șansa să se solidarizeze prin prisma artei. Concertele s-au auzit exclusiv în difuzoarele radio, iar plimbările la muzeu au fost înlocuite de tururi virtuale. Artiștilor le-a fost clar că arta nu trebuie să intre în carantină, ci să se facă din carantină. Dar aceasta este cu neputință dacă artiștii sunt tot mai „izolați” de resurse. Sarcina prin excelență a unui guvern liberal era aceea de a salva profesiile liberale. În timpul pandemiei însă, s-au liberalizat ignoranța și insensibilitatea față de vulnerabilitățile profesiilor liberale.” a afirmat senatorul PSD Ionuț Vulpescu. 

Incertitudine VITALĂ

”În acest moment, sectorul cultural somatizează politic efectele crizei ideologiilor și absența polului de expertiză în administrarea Ministerului Culturii” a declarat Ionuț Vulpescu. 

Fostul ministru continuă: ”Impredictibilitatea este principala sursă de angoasă și dezechilibru, deopotrivă afectiv și financiar, în sectorul cultural. Execuția actului cultural este declarată ca fiind relativă la evoluția pandemică. Or, nimeni nu știe, cu certitudine, în ciuda tuturor studiilor științifice, cât va dura această boală. De aceea, incertitudinea sanitară este dublată, pentru artiști, de o incertitudine vitală, cu privire la mijloacele de subzistență. Așa cum pentru domeniul educațional au fost găsite soluții prin care continuitatea actului pedagogic este proiectată pragmatic și financiar, tot astfel, va trebui să găsim soluții pentru continuitatea actului cultural. Acest principiu este lacunar în politicile culturale actuale.  Oriunde ne-am uita în planurile de sprijin pentru elaborarea fondurilor de urgență ale sectorului cultural în statele europene, constatăm că eficiența politicilor culturale de stat este validată prin capacitatea lor de a asigura viabilitatea actului cultural independent de impredictibilitatea evoluției pandemiei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel