Guvernul nu a cerut banii europeni pentru disponibilizați
Liderii PDL arată deseori cu degetul primarii Opoziției, pe motiv că aceștia nu scriu proiecte europene. Aceasta ar fi explicația pentru numărul mare de contracte acordate pedeliștilor, din fondurile europene alocate României. Așa zisele performanțe din țară nu se repetă însă în raport cu UE. Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a acuzat, vineri, Guvernul şi Ministerul Muncii că nu au depus niciun proiect pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, pentru a-i ajuta pe cei care au fost disponibilizaţi.
"Avem 740.000 de oameni rămaşi fără loc de muncă, pe de altă parte avem zero bani atraşi din acest fond pentru România. (...) A ieşit săptămâna trecută raportul Comisiei Europene pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare şi România nu figurează pe 2010 cu niciun proiect depus. Nu numai că nu am primit finanţare, dar nu avem nici măcar un proiect depus. Cer Guvernului Boc, dar îi cer ministrului Lăzăroiu să discute mai puţin despre Alba ca Zăpada şi alte probleme care-l frământă pe dumnealui şi să discute concret despre cum îi ajută statul român pe cei care-şi pierd locurile de muncă", a afirmat Cătălin Ivan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Europarlamentarul PSD a explicat că acesta este un fond destinat statelor membre care pot să apeleze, guvernele pot să ceară bani de la UE pentru a veni în întâmpinarea celor care-şi pierd locuri de muncă, pentru reconversie profesională, pentru anumite cursuri. "Ba chiar se dau stimulente pentru o anumită perioadă pentru cei care îşi schimbă cariera", mai spus Ivan, care a adăugat că proiectele pentru accesarea de bani din acest fond trebuie depuse de Ministerul Muncii.Danezii iau bani pentru a da stimulente șomerilorEl a dat exemplul unui proiect care a obţinut finanţarea din acest fond depus de Damemarca, care a primit 10,1 milioane euro pentru a sprijini 1.149 de muncitori care şi-au pierdut locul de muncă şi care acum primesc din aceşti bani training gratuit pe sectoarele care îi interesează, şcolarizare în materie de management al afacerilor şi recalificare, stimulente pentru a-şi schimba cariera profesională. Ivan a mai spus că pachetul total de finanţare pntru Danemarca este de 15,5 milioane euro, din care statul danez dă 5,4 milioane euro.
Europarlamentarul a mai spus că suma totală a fondului pentru 2010 a fost de 83,5 milioane de euro, iar la acest fond au apelat până acum ţări precum Danemarca, Germania, Olanda, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia Slovenia şi Spania. Social-democratul a prezentat şi topul ţărilor care au depus proiecte de finanţare pe acest fond: Spania - 12 cereri, Olanda - 10, Irlanda - 6, Italia, Danemarca şi Lituania - 5, Franţa, Austria, Germania -4, Polonia - 3, Belgia - 2, Bulgaria, Malta, Slovenia, Cehia, Finlanda şi Suedia - 1.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News