Guvernul Marii Britanii va tăia din fondurile oferite BBC
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Finanțarea BBC primită de la guvernul britanic va fi tăiată în acest an. 

Guvernul britanic va reduce finanțarea oferită conglomeratului de presă BBC, ordonând o înghețare de doi ani a taxei pe care telespectatorii o plătesc pentru a viziona postul, a informat Mail on Sunday, conform CNN

Viitorul British Broadcasting Corporation, finanțat din licențe plătite, este un subiect perpetuu de dezbatere politică, guvernul premierului Boris Johnson sugerând de curând că finanțarea rețelei trebuie reformată. Împreună cu o rată a inflației estimată să atingă un maxim al ultimilor 30 de ani, de cel puțin 6% sau mai mult în luna aprilie, înghețarea costului licenței la prețul actual de 159 de lire sterline ar oferi o oarecare ușurare consumatorilor, împovărați de prețurile din ce în ce mai mari. 

Dar ar fi, de asemenea, o lovitură puternică pentru finanțele BBC, deoarece instituția de presă încearcă să concureze cu instituțiile de știri finanțate privat și cu alte servicii de streaming de divertisment finanțate prin abonamente pentru consumatori. În noiembrie, guvernul a lansat o serie de negocieri pentru a conveni cât va costa licența TV, parte a unui acord de finanțare pe cinci ani, care urmează să înceapă în aprilie 2022.

Reducerea finanțării ar avea motive politice

Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, a spus că decontarea taxei de licență va fi ultima variantă a acordului și a postat pe Twitter în legătură cu această problemă

„Acum este timpul să discutăm și să dezbatem noi modalități de finanțare, susținere și vânzare de conținut britanic excelent”, a scris aceasta pe Twitter.

BBC a refuzat să comenteze tweetul lui Dorries sau raportul Mail on Sunday. Partidul Laburist de opoziție a declarat că reducerea finanțării a fost motivată politic.

„Prim-ministrul și secretarul pentru Cultură par a fi hotărâți să atace această mare instituție britanică pentru că nu le place jurnalismul ei”, a declarat Lucy Powell, parlamentar laburist și șef pentru politici culturale.

Producția de știri a BBC este criticată în mod regulat de partidele politice din Marea Britanie. Acoperirea subiectelor precum problemele legate de Brexit, subiect central pentru guvernul Johnson, a fost mult timp considerată ca fiind excesiv de critică de susținătorii părăsirii Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, un parlamentar conservator a declarat că abordarea BBC referitoare la petrecerile din reședința lui Johnson din Downing Street în timpul carantinei generale a echivalat cu o „tentativă de lovitură de stat” împotriva premierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel