Guvernul își asumă astăzi răspunderea pe Legea salarizării
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Parlament
Parlament

Guvernul îşi va angaja răspunderea în cadrul unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra proiectului legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.

Executivul a aprobat ieri şase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi la proiectul legii de aplicare pentru 2011. Prin asumarea răspunderii, actele normative se consideră adoptate, fără a mai fi dezbătute de legislativ, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă. În cazul adoptării moţiunii, Guvernul îşi pierde mandatul. Opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului privind salarizarea unitară a bugetarilor. Potrivit preşedintelui PSD, Victor Ponta, social-democraţii vor propune ca moţiunea de cenzură să se dezbată după data de 31 decembrie, pentru ca Guvernul Boc să fie obligat să-şi respecte cuvântul dat populaţiei în primăvară că tăierile de salarii vor funcţiona doar până la sfârşitul anului. La rândul lor, liberalii au anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu va trece, nu exclud posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională actul normativ.

Salariu minim de 670 de lei, creștere de 15 la sută, prime tăiate și ore suplimentare fără bani

Executivul a stabilit ca salariul minim brut pe ţară să fie în anul 2011 de 670 de lei, susţinând că în acest fel se acoperă nivelul inflaţiei pentru anii 2009 şi 2010. Salariile de bază în sectorul public vor creşte, în 2011, cu 15 la sută, dar raportat la nivelul diminuat din luna octombrie 2010, potrivit proiectului legii salarizării unitare. Personalul plătit din fonduri publice se reîncadrează, începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevăzute de legea-cadru, în raport de funcţia, vechimea, gradul, treapta avute de persoana reîncadrată la 31 decembrie 2010. Sumele corespunzătoare premiului anual pentru 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale care se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar. Munca suplimentară se va recompensa cu timp liber și nu cu plată suplimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel