Guvernul Iranului oprește internetul ca urmare a protestelor populației
Autor: Herăscu Ioan-Valerian | Publicat pe: 01 iun 2022, 12:17
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
Iranul a închis internetul în timp ce protestatarii s-au adunat marți din cauza prăbușirii unei clădiri săptămâna trecută, care a ucis cel puțin 36 de persoane în sud-vestul țării.  

Videoclipurile cu protestele au circulat pe scară largă online, unele arătând ofițeri bătând protestatari și trăgând cu gaze lacrimogene în ei. Numărul victimelor și al arestărilor rămâne neclar.

O mare parte a clădirii neterminate de 10 etaje Metrol s-a prăbușit în orașul Abadan pe 23 mai, într-una dintre cele mai mortale dezastre din ultimii ani din Iran. Salvatorii au scos încă trei cadavre din dărâmături marți seara, ridicând numărul morților la 36. Cinci dintre victime au fost copii, a informat agenția oficială de presă IRNA. Treizeci și șapte de persoane au fost rănite în urma prăbușirii, iar două sunt încă în spital.

Oficialii au spus că practicile de construcție necorespunzătoare, reglementările și corupția înrădăcinată sunt de vină, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranța clădirilor similare, țara fiind predispusă la cutremure.

Autoritățile au raportat că au mutat locuitorii din clădirile din apropierea locului dezastrului de teamă că o parte a clădirii care rămâne în picioare s-ar putea prăbuși.

Interferența pe internet din provincia Khuzestan a început la începutul lunii mai, cu săptămâni înainte de prăbușirea clădirii, a declarat Amir Rashidi, director pentru securitate pe internet și drepturi digitale la Miaan Group, care se concentrează pe securitatea digitală în Orientul Mijlociu. Datele împărtășite grupului au arătat că întreruperile internetului s-au intensificat apoi în zonă după prăbușirea clădirii săptămâna trecută.

Provincia găzduiește o populație etnică arabă a pretins de mult timp că suferă discriminare. Ea a fost centrul protestelor față de scăderea economiei și creșterea rapidă a prețurilor la alimente.

Dezastrul a aprins furie larg răspândită în Abadan, unde locuitorii se adunau în fiecare noapte la locul prăbușirii pentru a striga sloganuri împotriva guvernului, pe care îl acuză de neglijență.

Mahsa Alimardani, cercetător senior la Article 19, o organizație internațională care luptă împotriva cenzurii, a declarat că autoritățile par să fi restricționat lățimea de bandă în timpul zilei pentru a îngreuna oamenii să partajeze fișiere mari, cum ar fi înregistrări video, fără a părăsi complet Abadan.

Guvernul de la Teheran a închis internetul în perioadele de tulburări și dezastre naționale pentru a limita acoperirea. Alteori, a permis utilizarea strict controlată a unui intranet intern, a spus Miaan Group.

Vinerea trecută, în timp ce mulțimile uriașe au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva oficialilor de rang înalt, un fel de baricadă digitală s-a ridicat între Iran și lume, au arătat datele.

Doar anumite site-uri naționale aprobate de guvern ar putea transmite conținut în flux, dar nu și site-uri din străinătate. „Am observat cum site-ul Google nu funcționează, dar site-ul web al Liderului Suprem funcționează bine”, a spus doamna Rashidi, conform thenationalnews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?