Data publicării:

Guvernul Germaniei pune la bătaie 8 miliarde de euro pentru salvarea Siemens Energy - gigantul esențial pentru tranziția la o economie „verde”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Guvernul german pune în joc 7,5 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) din fondurile contribuabililor pentru a asigura salvarea producătorului de turbine eoliene, aflat în dificultate, Siemens Energy, o companie de importanță vitală pentru tranziția energetică a țării.

Suma face parte dintr-un pachet de garanții de 15 miliarde de euro, restul fiind furnizat de bănci private și alte părți interesate, conform Ministerului pentru Afaceri Economice și Protecția Climei din Germania, într-un comunicat emis marți.

Pachetul este condiționat de suspendarea plăților din dividende către acționari și a bonusurilor pentru membrii consiliului de administrație ai Siemens Energy, iar guvernul va oferi garanția sa numai dacă toți celelalte părți interesate își respectă angajamentele, conform declarației.

Ajutorul financiar vine în contextul dificultăților financiare cu care se confruntă țările în timp ce se îndepărtează de combustibilii fosili, precum și importanța pe care Berlinul o acordă Siemens Energy - o firmă derivată a emblematicului producător german de electronice Siemens - în facilitarea acestei tranziții. Siemens deține o cotă majoritară de 32% din acțiunile producătorului de turbine eoliene.

Acordul pentru "asigurarea companiei" a fost în pregătire de câteva săptămâni, conform ministerului, subliniind că guvernul federal a fost "în contact intens" cu Siemens Energy, Siemens și creditorii privați.

Compania, care a avut venituri de aproximativ 29 miliarde de euro (32 miliarde de dolari) în ultimul său an fiscal, produce, de asemenea, turbine pe bază de gaz și electroliți pentru producția de energie pe bază de hidrogen, printre o serie de alte produse. Tehnologiile sale stau la baza a aproximativ 60% din electricitatea generată la nivel global și angajează 94.000 de persoane în peste 90 de țări.

Are nevoie de garanțiile financiare pentru a onora comenzi în valoare de 110 miliarde de euro (119 miliarde de dolari), conform ministerului.

Garanțiile vin într-un context economic complicat, atât pentru statul german, cât și pentru Siemens Energy

"Suntem încântați de sprijinul clar acordat de guvernul german pentru Siemens Energy și de angajamentul pentru implementarea rapidă a proiectelor pentru a face ca tranziția energetică să fie un succes", a declarat un purtător de cuvânt al Siemens Energy pentru CNN.

Compania, implicată în atât în energie convențională, cât și în cea regenerabilă, a avut probleme în fabricarea unor modele de turbine eoliene în acest an și a anunțat în august că se așteaptă la o pierdere de 4,5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) pentru anul financiar în curs.

Acțiunile companiei au scăzut cu aproape 40% la sfârșitul lunii trecute, după ce a anunțat că solicită un ajutor guvernamental, a relatat Reuters. Acțiunile firmei au înregistrat o creștere de 3% marți, după vestea despre pachetul de sprijin.

Ministerul a descris Siemens Energy ca fiind "de o importanță foarte mare pentru întregul lanț de furnizare a sistemelor energetice" și "un angajator important în industriile viitorului".

Germania, cea mai mare economie a Europei, a avut o bătălie dificilă - și costisitoare - pentru a înlocui Rusia ca principal furnizor de gaze naturale, după lansarea invaziei complete a Moscovei în Ucraina, în februarie anul trecut.

Găsirea surselor mai ieftine și mai curate de energie este de o importanță vitală pentru producătorii germani, care au avut dificultăți în a suporta costurile exorbitante ale gazului în ultimii doi ani. O economie chineză fragilă și creșterile dureroase ale ratelor dobânzilor au avut, de asemenea, un impact asupra sectorului.

Producătorii germani își reduc locurile de muncă la cea mai mare rată din ultimii trei ani, pe măsură ce comenzile noi scad și încrederea rămâne "foarte negativă", conform datelor din octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel