Data publicării:

Guvernul francez urmează să demisioneze, inaugurând o perioadă de tranziție pe termen nedeterminat

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Pentru Emmanuel Macron, guvernarea Franței este pe cale să devină mult mai dificilă. Guvernul francez urmează să demisioneze iar administrația Attal va funcționa acum ca guvern interimar până la numirea unui nou prim-ministru.

Președintele francez va accepta demisia guvernului său, marți, a declarat un ministru francez, marcând oficial începutul unei perioade de tranziție în care administrația în exercițiu va juca rolul de guvern interimar până la numirea unui nou executiv, scrie Politico.

Această perioadă de tranziție nu a durat niciodată mai mult de nouă zile, dar aceste vremuri sunt fără precedent în Franța. Alegerea persoanelor care vor ocupa funcțiile de prim-ministru și de membri ai cabinetului depinde de președinte, care acționează în mare parte după bunul său plac atunci când partidul său deține o majoritate absolută în parlament sau, în caz contrar, alege liderul partidului care controlează camera inferioară.

Însă, peisajul politic fragmentat din Franța face neclar cine va guverna și cine va juca rolul de opoziție. Deși coaliția de stânga, Frontul Popular Nou, a câștigat alegerile anticipate de săptămâna trecută, este departe de a deține o majoritate absolută în Adunarea Națională și au început să apară fisuri în rândurile sale în privința persoanei care ar trebui să fie propusă ca prim-ministru.

Macron nu a clarificat, încă, care va fi cursul său de acțiune, indicând doar că, în opinia sa, "nimeni” nu a câștigat alegerile și că va fi nevoie de un "dialog sincer și loial între partide” pentru a construi o majoritate solidă.

Sub guvernul interimar, miniștrii vor continua să se ocupe de dosarele zilnice, atâta timp cât deciziile lor nu necesită o judecată politică sau nu ridică întrebări juridice majore, conform unei note interne trimise cabinetelor ministeriale și văzute de sursa citată.. Cu Jocurile Olimpice de la Paris 2024 care încep în zece zile, unii membri ai cabinetului, în special miniștrii sportului și de interne, vor fi obligați să rămână pe deplin dedicați sarcinilor lor.

Perioada de tranziție aruncă, de asemenea, incertitudine asupra celui mai sensibil dosar al guvernului: legea bugetului pentru anul următor, care este de obicei discutată în toamnă și ar trebui adoptată până la sfârșitul anului 2024. Franța s-a aflat în vizorul Comisiei Europene pentru cheltuieli excesive în 2023. Bruxelles-ul a lansat oficial marți o așa-numită procedură de deficit excesiv împotriva Franței, ceea ce înseamnă că, în lunile următoare, guvernul va trebui să liniștească Comisia prin prezentarea unui plan de noi reduceri de cheltuieli.

În acest an, ministrul de finanțe în exercițiu, Bruno Le Maire, a implementat reduceri de peste 20 de miliarde de euro și plănuia să facă reduceri de cel puțin aceeași valoare anul viitor, vizând și cheltuielile sociale generoase ale Franței. "Vom pregăti opțiuni pentru următorul guvern, dar va fi decizia lor”, a declarat Le Maire, luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel