Data publicării:

Guvernul elimină preţurile reglementate la energie și dă drumul la scumpiri

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Guvernul va elimina până în 2015 preţurile reglementate la energie, conform graficului stabilit deja cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, după ce Executivul european a cerut României oficial să se alinieze la normele UE în domeniu.

"Există un grafic negociat şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Comisia Europeană, până în 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus Boc. Comisia Europeană (CE) a solicitat României, în urmă cu o săptămână, prin două avize motivate, să îşi alinieze la normele UE legislaţia naţională privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali. Procedurile de infringement pe legislaţia de acest tip au început şi în cazul Italiei şi Poloniei. Dacă statele membre nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.

Potrivit normelor europene privind piaţa internă a energiei, toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte stiuaţia reală de pe pieţe. Stabilirea de preţuri reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei, consideră CE.

Totuşi, Executivul european aminteşte că legislaţia comunitară prevede de asemenea că, în cazuri excepţionale, spre exemplu pentru a proteja clienţii vulnerabili, se pot stabili preţuri reglementate. Măsurile trebuie însă să fie direcţionate în mod special către cei care au nevoie de ele şi trebuie să fie limitate în timp.

Potrivit celor mai recente informaţii Eurostat, care datează din primul semestru al anului trecut, consumatorii casnici din România plătesc în medie, pentru gaz, 7,74 euro pe gigajoule, faţă de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul UE. La electricitate, preţul mediu plătit de consumatorii casnici din România este de 10,31 euro pe 100 KWh, faţă de 16,76 euro/100 KWh în UE. Premierul Emil Boc a anunţat, în luna februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiţi consumatorii consideraţi vulnerabili, care trebuie protejaţi.

În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii. Aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel