Guvernul din Ungaria a recunoscut. A cumpărat programul spion Pegasus
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autoritățile din Ungaria au recunoscut că au cumpărat programul de spionaj Pegasus. 

Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul spion Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres. 

Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul, a declarat în faţa presei Lajos Kósa, preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar şi membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.

Operațiunea, una legitimă 



Politicianul ungar a mai susţinut că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software.

Potrivit portalului ungar de investigaţii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari ai unor mass-media, avocaţi şi fotografi, fiind găsite amprente ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare, afirma în luna iulie acest portal, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Ce face programul Pegasus



Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Pe aceeaşi listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel