Guvernul din umbră al Myanmarului lansează „războiul defensiv al poporului”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Guvernul din umbră al Myanmarului lansează „războiul defensiv al poporului”  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Guvernul din umbră al Myanmarului lansează „războiul defensiv al poporului” / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Guvernul Unității Naționale face apel la toți cetățenii să se revolte împotriva guvernării militare în fiecare colț al țării.

Guvernul din umbra al Myanmarului a declarat un „război defensiv al poporului” împotriva armatei țării, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat la 1 februarie.

Duwa Lashi La, președintele în funcție al Guvernului Unității Naționale (NUG), format din legiuitorii aleși care au fost dați afară din funcție de către generali, a anunțat știrea într-un videoclip postat marți pe Facebook.

„Cu responsabilitatea de a proteja viața și proprietățile oamenilor, Guvernul Unității Naționale ... a lansat un război defensiv al poporului împotriva juntei militare”, a spus el.

„Întrucât aceasta este o revoluție publică, toți cetățenii din întregul Myanmar se revoltă împotriva stăpânirii teroriștilor militari conduși de Min Aung Hlaing în fiecare colț al țării.”, a mai continuat Duwa Lashi La.

Lovitură de stat la începutul anului 2021

Myanmar a întâmpinat probleme când generalul senior Ming Aung Hlaing a preluat puterea de la guvernul ales de la Aung San Suu Kyi, chiar în momentul în care noul parlament era pe punctul de a se întruni. Lovitura de stat a declanșat proteste pe scară largă și o mișcare de neascultare civilă la care armata a răspuns cu forță. Peste 1.000 de persoane au fost ucise, potrivit grupului de monitorizare Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici, cu mii de persoane arestate.

Represiunea mortală a declanșat, la rândul său, rezistență armată la guvernarea armatei, în special în zonele de frontieră din Myanmar, cu oponenți care se alătură grupurilor armate etnice și formează Forțele Populare de Apărare (PDF) pentru a lupta. Zeci de mii au fost strămutați din cauza violențelor.

Eforturile diplomatice de a pune capăt turbulențelor nu au reușit să facă multe progrese, în ciuda sancțiunilor din țările occidentale și a presiunii din partea vecinilor din Asia de Sud-Est.

Duwa Lashi a cerut ca oamenii să se revolte în număr mare

În mesajul său video, Duwa Lashi La a acuzat armata că a comis „crime de război” și a cerut grupurilor etnice să „atace imediat” armata.

„Controlați-vă pe deplin pământurile”, a spus el, în timp ce a ordonat și milițiilor PDF „să țintească să controleze junta militară și activele acesteia” în zonele lor respective.

Duwa Lashi La a cerut, de asemenea, ca birocrații numiți de militari să demisioneze din guvern și a cerut grănicerilor și soldaților să „se alăture poporului și să atace inamicul poporului”.

„De astăzi înainte, tuturor funcționarilor publici din cadrul consiliului militar, vă avertizăm și vă interzicem să mergeți la birou”, a mai punctat Duwa Lashi, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel