Guvernul din Peru a IMPUS program pentru curentul electric
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Peter Livesey)
Sursă foto: Unsplash (Peter Livesey)
În urma scumpirii combustibililor, guvernul din Peru a impus program pentru curentul electric. 

Guvernul peruan a ordonat luni o întrerupere a energiei electrice pe durata unei zile în Lima pe fondul unei greve a transportatorilor și a demonstrațiilor violente în semn de protest față de creșterea costurilor combustibilului în țara sud-americană, transmite agenția EFE

Președintele Pedro Castillo a declarat că executivul a aprobat decizia de a interzice oamenilor să-și părăsească casele începând de marți dimineața până la miezul nopții în capitala Lima și în zona Callao. Acesta a făcut publică inițiativa într-un discurs televizat cu puțin înainte de miezul nopții, luni. 

Președintele a spus că restricțiile guvernamentale sunt „pentru a proteja drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor”, dar nu vor afecta serviciile esențiale.

Sri Lanka, sub un val de proteste

Măsuri asemănătoare au stârnit în Sri Lanka valuri de nemulțumiri. Protestele au urmat săptămânilor de agitație din societate, determinate de o criză valutară a națiunii insulare, care a forțat o devalorizare a monedei și a dus la creșterea vertiginoasă a costului bunurilor de bază, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Cozile lungi la supermarketuri, benzinării și farmacii au pus la încercare răbdarea publicului, la fel ca și întreruperile de curent care țineau mai bine de jumătate de zi. 

Furia publicului s-a transformat în proteste violente în Colombo săptămâna trecută, demonstranții aruncând cărămizi și incendiind fațada reședinței președintelui Gotabaya Rajapaksa. Ca răspuns, guvernul a declarat vineri starea de urgență, impunând o oprire a accesului în anumite părți ale orașului și blocând platformele de social media la nivel național. Ultimele proteste au avut loc duminică, sfidând interdicția de acces și au continuat până luni.

O serie de miniștri din cabinetul aflat la guvernare și guvernatorul băncii centrale și-au dat demisia în Sri Lanka, în timp ce protestatarii din capitală își continuă manifestațiile pe fondul celei mai grave crize economice a țării din ultimele decenii. Citește mai multe pe acest subiect AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel