Guvernul de la Damasc face apel la kurzii din Siria să revină sub tutela sa
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Guvernul de la Damasc a făcut apel la kurzii din Siria să revină sub tutela sa, a relatat marţi un cotidian pro-regim, într-un moment în care minoritatea susţinută de Washington este ameninţată de o ofensivă a Turciei vecine, relatează AFP.

Ankara a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea unei operaţiuni împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, a doua zi după plecarea militarilor americani care au părăsit anumite zone de la frontiera dintre cele două ţări.

"Vom apăra împreună teritoriul sirian şi nu vom accepta nicio ocupaţie" străină, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe, Faysal Mekdad, pentru cotidianul al-Watan.

"Cei care aruncă în braţele străinului, până la urmă sfârşesc prin a fi aruncaţi de străin (...) şi asta s-a întâmplat", a estimat responsabilul sirian, referindu-se la susţinerea Washingtonului pentru kurzi.

Forţele kurde au anunţat luni o retragere a militarilor americani în anumite sectoare situate direct la frontieră. Mai târziu, un înalt responsabil american de la Washington a spus că este vorba pur şi simplu de redesfăşurarea lor în alte zone.

Duminică, Casa Albă a anunţat în mod suprinzător retragerea forţelor americane staţionate în nordul Siriei, dar luni a dat înapoi, sub presiunea comunităţii internaţionale şi a propriei tabere, avertizând Turcia împotriva oricărui exces.

"Siria este una şi indivizibilă, îi sfătuim pe cei care s-au pierdut să revină către naţiune", a declarat Mekdad, subliniind că "patria îşi primeşte toţi copiii".

Multă vreme marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instituit o autonomie de facto în nordul ţării după declanşarea conflictului intern în 2011.

Damascul refuză această autonomie şi, în trecut, chiar i-a calificat drept "trădători" pe combatanţii din această minoritate pentru alianţa lor cu Washingtonul.

Temându-se de o ofensivă turcă, kurzii au declanşat încă de anul trecut convorbiri cu Damascul privind viitorul regiunilor lor, dar aceste negocieri au rămas fără rezultat.

Turcia consideră "teroriste" Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria, chiar dacă aceasta este aliată cu Washingtonul în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Ankara a efectuat deja două ofensive în Siria, dintre care una la începutul lui 2018 care a permis armatei turce şi rebelilor sirieni să preia controlul asupra enclavei kurde Afrin, din nord-vestul ţării.

Conflictul sirian, declanşat de reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie, s-a transformat într-un război complex soldat cu peste 370.000 de morţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel