Guvernul danez va anula controalele permanente la frontiere
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vama
vama

Premierul social-democrat danez Helle Thorning Schmidt a anunţat luni, la prezentarea programului său, că Guvernul va anula controalele vamale permanente la frontierele regatului, o măsură controversată a Executivului aflat la sfârşit de mandat. "Decizia fostului Guvern privind frontierele va fi anulată", a declarat Thorning-Schmidt, prezentând Guvernul şi programul de guvernare.

"Guvernul va combate eficient criminalitatea transfrontalieră în cadrul cooperării Schengen", a adăugat ea.

Guvernul conservator al lui Lars Loekke Rasmussen a restabilit în mai, la presiunea formaţiunii populiste Partidul Poporului Danez (Dansk Folkeparti), un control vamal permanent la frontierele ţării, generând reacţii din partea partenerilor europeni, care au denunţat o măsură ce încalcă principiul liberei circulaţii în spaţiul Schengen.

"În cooperare cu vecinii noştri, Danemarca va conduce un control eficient al frontierelor cu ajutorul unităţilor mobile", conform regulilor Uniunii Europoene, a adăugat Thorning Schmidt, câştigătoarea alegerilor legislative de la 15 septembrie.

"Proiectul din mai 2011 privind construcţia de noi posturi permanente de control la frontierele daneze nu va fi dus până la capăt", a subliniat ea.

Thorning-Schmidt, care a preluat conducerea unei coaliţii de centru-stânga (social-democraţi, socialişti şi social-liberali), i-a prezentat luni reginei Margrethe un Guvern format din 23 de miniştri.

Programul său prevede consacrarea a zece miliarde de coroane (1,8 miliarde de euro) pentru relansarea economiei, creşterea taxelor pe tutun şi "alimentaţia sănătoasă".

Ea a inclus pentru prima dată într-un Guvern danez un ministru de origine străină. Social-liberalul Manu Sareen, în vârstă de 44 de ani şi originar din India, va ocupa postul de ministru al Bisericii şi Egalităţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel