Data actualizării:
Data publicării:

Anticipatele, pe masă! Florin Cîțu IGNORĂ USR. Moșteanu: Nu am primit nici măcar un telefon

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, de ce PNL şi USR nu au discutat încă despre formarea unei majorităţi în vederea susţinerii Guvernului Cîţu, dar şi ce paşi mai sunt de urmat pentru alegerile anticipate. 

"Până acum, premierul desemnat Florin Cîţu nu ne-a contactat. El a fost desemnat miercuri seară, astăzi este luni şi nu am primit nici măcar un telefon. Noi ştim că trebuie strânsă o majoritate, indiferent dacă este vorba despre anticipate sau învestirea Guvernului. Sincer, sunt surprins că nu ne-a contactat nimeni până acum. Speram să fim contactaţi înainte de a vedea lista de miniştri şi programul de guvernare. Mi se pare un pic de aroganţă din partea PNL să spere că poate, cu 20 şi ceva la sută în Parlament, să ducă la îndeplinire un plan. Noi, USR, am arătat că suntem parteneri corecţi şi loiali, pentru că de fiecare dată când am discutat cu un partid, aia am făcut. Majorităţile nu se formează prin telepatie, aşa că aşteptăm în continuare un telefon de la premierul desemnat. Suntem dispuşi să ne aşezăm la masă oricând pentru discuţii, pentru că trecem printr-o perioadă dificilă, ca ţară, este şi o criză de sănătate.", a explicat Ionuţ Moşteanu pentru DC NEWS. 

Înţelegere între PSD şi PNL? Moşteanu: Lucrurile s-au schimbat

"Nu vreau să spun că este o înţelegere între PNL şi PSD, dar uitându-mă la faptul că PNL nu contactează partidele care au stat împotriva PSD, nu îmi rămâne decât varianta asta, că s-au înţeles. Pentru că este clar că doar PSD poate asigura PNL-ului o majoritate cu care să îşi ducă la bun sfârşit un plan. 

Cred că ar fi un gest de inconştienţă din partea PNL să nu vorbească cu toate partidele parlamentare. Premierul desemnat are nevoie de o majoritate. Sau măcar să spună pe faţă că s-au înţeles cu PSD, au majoritate şi fac aşa sau aşa. După ce se clarifică toate lucrurile, vom decide în Biroul Naţional cum vom vota la şedinţa de învestitură. Faptul că PSD a menţionat că va asigura cvorumul arată că s-au schimbat un pic lucrurile între cele două partide de la ultimele discuţii. Probabil asta este realitatea politică în care ne aflăm, şi anume că PNL s-a înţeles cu PSD pe ce urmează să fie în Parlament şi de aia nu are nevoie de restul partidelor.", a mai declarat deputatul. 

Anticipatele, în continuare scopul PNL

"Se pare, momentan, că scenariul anticipatelor este pe masă. Asta putem înţelege din nominalizarea lui Florin Cîţu şi din faptul că nu s-a încercat coalizarea unei majorităţi. Dacă este aşa, noi am fost şi suntem susţinători. Dar ne trebuie un plan pe care să îl înţelegem, pentru că până acum a părut totul ca un joc la cacealma din care pierd doar românii. Toată lumea stă în aşteptare, pentru a vedea ce se întâmplă, cine va conduce ţara şi, mai ales, CÂND! Pentru că anticipatele vin cu o perioadă de aşteptare până când vom mai vedea un nou Parlament şi un nou Guvern. 

Anticipatele au fost prevăzute ca variantă de lucru în Constituţie, dar cei care au scris Constituţia nu au luat în calcul ce s-ar putea întâmpla dacă acestea au loc. Acest lucru este clar pentru toată lumea. Ele au fost puse acolo, dar cu gândul că niciodată nu se vor putea face. Acum sunt multe discuţii între specialişti legate de perioada calendarului de anticipate, despre cât de mult poate fi accelerat pentru a rămâne în termenii constituţionali. Suntem, însă, la începutul lui martie şi nu avem nici data alegerilor locale, nici pe cea a anticipatelor.", a mai spus acesta. 

Desemnarea lui Florin Cîţu, pas clar pentru anticipate

Deşi Florin Cîţu şi ceilalţi lideri liberali au afirmat că scopul PNL este strângerea unei majorităţi şi nu au mai rostit cuvântul "anticipate", parlamentarii USR consideră că acest drum nu a fost abandonat. 

"Chiar dacă nu se vorbeşte explicit despre anticipate, care a ajuns cuvânt de nerostit după decizia CCR, suntem în acelaşi scenariu. Lipsa de deschidere la dialog a premierului la cinci zile după desemnare înseamnă că nu încearcă să strângă o majoritate. De asemenea, desemnarea unui premier care a fost atacat şi criticat în comisii de majoritatea parlamentară pare iarăşi făcută pentru a pica. Numirea sa a surprins oricum pe toată lumea, mai ales că dl Cîţu nu a fost nominalizarea PNL. Liberalii au anunţat că îl susţin pe dl Orban, noi am mers cu dl Cioloş, dar nimic din ce s-a pus pe masa preşedintelui nu s-a concretizat. Noi aşteptăm în continuare discuţiile cu dl Cîţu pentru a vedea care este planul lor, şi în funcţie de asta vom discuta în Biroul Naţional şi vom vedea ce vom face la vot", a conchis Ionuţ Moşteanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel