Data actualizării:
Data publicării:

Guvernul Cîțu a REVOLTAT magistrații: ”S-au FOLOSIT de justiție în scop POLITIC!”. Solicitare de ultimă oră

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pixabay
foto pixabay

Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) acuză că, prin adoptarea unei OUG în domeniul organizării judiciare, Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României.

”Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe chestiuni ce țin de organizarea judiciară, în cazul de față prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României.

Reamintim că, în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc și un “referendum pe justiție”, iar una dintre întrebări a fost: “Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a atacă ordonanțele direct la Curtea Constituțională?“. Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetățeni votând “DA”.

Potrivit art. 2 din Constituție, “(1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum şi prin referendum.

(2) Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercită suveranitatea în nume propriu.“

În explicitarea rolului referendumului, CCR a statuat, prin Decizia 686/2012, că “reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluție legislativă care nu respectă voință exprimată de popor la referendumul consultativ menționat este în contradicție cu prevederile constituționale ale art. 1, 2 și 61“.

Or, adoptarea unei ordonanțe de urgență cu privire la organizarea judiciară, cum a făcut Guvernul României în dată de 30 decembrie 2020, încalcă flagrant voința poporului suveran, ignoră deciziile Curții Constituționale și, dacă ordonanța adoptată în data de 30 decembrie va fi declarată neconstituțională, cum este previzibil, va periclita grav securitatea juridică prin anularea unor hotărâri judecătorești definitive pentru că au fost pronunțate de completuri de judecată nelegal constituite.” transmit AMR și AJADO, într-un comunicat de presă. 

”S-au folosit de justiție în scop politic”

Sursa citată acuză Guvernul că, prin adoptarea OUG în domeniul organizării judiciare, ”nu doar că a fost încălcat grav votul dat de peste 6,4 milioane de cetățeni, dar s-a confirmat, fără tăgadă, faptul că susținătorii acelui referendum, ce fac parte din puterea executivă actuală, s-au folosit de justiție în scop politic. Folosirea justiției în scop politic, lucru reprobabil într-un stat de drept democratic, rezultă și din declarația actualul ministru al justiției care, într-un interviu pentru Epoch Times, în data de 23.12.2020, a spus că respectivul referendum “e unul cu consecințe politice, nu juridice“.”

Se cere abrogarea OUG

”Dincolo de încălcarea voinței a milioane de cetățeni, precedentul creat de Guvern, precum și efectele pe care declararea neconstituțională a acestei ordonanțe le poate produce, denotă desconsiderarea votului și drepturilor cetățenilor, atitudine ce trebuie denunțată public.  În consecință, solicităm Guvernului să abroge ordonanța de urgență adoptată ca urmare a propunerii ministrului justiției, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lăsând Parlamentul să decidă cu privire la acest subiect.” conchid magistrații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel