Marea Britanie, pregătită să devină lider în culturile tip OMG
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
Owen-Paterson-dcnews
Owen-Paterson-dcnews

Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, susține că Marea Britanie este pregătită pentru a deveni lider mondial în producția de plante modificate genetic. A ținut un discurs neobișnuit de lung și de documentat despre oportunitățile cultivării OMG, care poate fi citit integral foto: Owen Paterson, ministrul britanic al mediului/The Guardian[/caption]

Este vorba, de fapt, de încercările Marii Britanii și nu numai de a convinge Parlamentul European să renunțe la politica sa de interdicție a cultivării OMG. Britanicii sunt conștienți de oportunitatea enormă pentru dezvoltarea economiei și sunt presați de timp, pentru că bate la ușă acordul de liber schimb dintre SUA şi UE, ceea ce ar acorda un avantaj enorm Americii, care este în prezent lider mondial la producția de OMG.

Europa a ales pesticidele, SUA a ales biotehnologia

Speța este simplă. Europa a ales calea pesticidelor și a îngrășămintelor, iar America a decis să meargă pe mâna OMG. Producția de OMG este mai eficientă, ceea ce îi acordă Americii un avantaj. În plus, deși Europa nu cultivă plante modificate gentic, le importă și le consumă. Multe dintre produsele pe care le consumăm și dintre cele cu care fermierii europeni hrănesc animalele conțin OMG.

„Anul trecut, OMG au fost cultivate de 17,3 milioane de fermieri din 28 de țări pe 170 de milioane de hectare. Asta înseamnă 12% din terenul arabil. Fermierii nu ar cultiva aceste plante dacă nu le-ar aduce beneficii. Europa  rămâne pe dinafară. Doar 0,1% din producția de OMG se înregistrează în UE. Nu ne permitem să lăsăm să se întâmple acest lucru”, a declarat Paterson.

Populația crește, fără biotehnologie murim de foame

„Produse modificate genetic care au trecut toate testele de siguranță au rămas blocate în procesul de autorizare. Îl susțin pe comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, John Dalli, care este nevoit să lupte împotriva viziunilor divergente din cadrul UE. Vreau ca cercetătorii și fermierii britanici să se pună la punct cu ultimele tehnologii pentru a putea profita de beneficiile economice și ambientale. Riscăm să pierdem capital intelectual din Europa, iar populația mondială va crește de la 7 la 9 miliarde până în 2050, iar producția agricolă trebuie să crească cu 60% în următorii 40 de ani pentru ca lumea să nu moară de foame”, a motivat ministrul britanic.

Niciun risc de sănătate sau mediu

Alte date importante prezentate de Owen Paterson sunt: în ultimii 25 de ani, doar UE a investit în peste 50 de proiecte legate de siguranța OMG, care au inclus peste 400 de cercetători independenți și care au costat aproximativ 260 de milioane de lire. Raporturile acestor studii, au arătat că nu există nicio evidență științifică care să asocieze OMG cu vreun risc asupra sănătății populației sau asupra mediului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel