Guvernul britanic, acuzat de o răsturnare de situație după ce a acceptat ca sportivii ruși și bieloruși să poată concura la Jocurile Olimpice din 2024
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Guvernul britanic este criticat după ce a acceptat ca sportivii ruși și bieloruși să poată concura la Jocurile Olimpice din 2024.

Anul trecut, ministrul Culturii din Regatul Unit, Lucy Frazer, a declarat că sportivii "finanțați de statele lor" sau "care primesc finanțare sau sponsorizare direct aliniată la statele lor" nu pot fi considerați neutri în contextul invaziei din Ucraina.

Marea Britanie face parte dintr-o coaliție de țări cu opinii similare care au cerut interzicerea acestor sportivi din cauza finanțării de la Kremlin.

Dar guvernul a confirmat acum că este de acord cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO) că sportivii ruși și bieloruși pot concura sub un steag neutru la viitoarele Jocuri de la Paris.

Lucy Frazer a declarat vineri că acești sportivi vor participa în "cele mai stricte condiții de neutralitate posibile".

După ce poziția a fost dezvăluită de The Times, au existat acuzații privind o întoarcere a guvernului în această privință.

Richard Caborn, care a fost ministru al sportului între 2001 și 2007 în Regatul Unit, a declarat: "Aceasta este o întoarcere umilitoare a lui Frazer după discursul său puternic de acum un an în fața Consiliului Europei, în care a prezentat motivele pentru care Marea Britanie ar trebui să sprijine interzicerea totală a participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris".

Ministrul a subliniat că rușii și belarușii au putut concura ca neutrii în competițiile de tenis din Marea Britanie

În discursul său de anul trecut, Lucy Frazer a declarat că recomandările CIO "nu merg suficient de departe" și că un grup de peste 30 de națiuni și-a exprimat îngrijorarea.

Lucy Frazer a declarat vineri că ea și ministrul sportului, Stuart Andrew, "s-au angajat personal să sprijine Ucraina în fața invaziei ilegale a lui Putin".

Aceștia au declarat că este de competența fiecărui organism sportiv, precum CIO, să ia propriile decizii.

Ministrul Culturii a adăugat: "Dar poziția noastră este clară. Regimul lui Putin nu merită să își vadă atleții aliniați la startul curselor sau să stea pe podiumuri în timpul ceremoniilor de decernare a medaliilor ca reprezentanți ai țărilor lor".

Ministrul a subliniat că rușii și belarușii au putut concura ca neutrii în competițiile de tenis din Marea Britanie.

Ea a insistat că eforturile guvernului și ale coaliției s-au concentrat pe îndemnarea organizatorilor olimpici să "își schimbe abordarea, să aplice cele mai stricte condiții de neutralitate posibile și să se asigure că acestea sunt puse în aplicare în mod riguros", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel