Guvernul britanic a anunţat zi de sărbătoare naţională pentru încoronarea regelui Charles al III-lea
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa Foto YouTube  The Economist
Sursa Foto YouTube The Economist
Guvernul britanic a anunţat o zi de sărbătoare legală pentru a marca încoronarea regelui Charles al III-lea, în luna mai, la opt luni după decesul reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP.  

Ziua va fi luni, 8 mai, la două zile după ceremonia de la Westminster Abbey, a indicat Downing Street într-un comunicat.

"Încoronarea unui nou monarh este un moment unic pentru ţara noastră", a declarat premierul Rishi Sunak , afirmând că speră că populaţia îi "va aduce un omagiu regelui Charles al III-lea prin participarea la evenimente la nivel local şi naţional în întreaga ţară".

O zi de sărbătoare legală a fost de asemenea decretată şi la încoronarea Elisabetei a II-a, la 2 iunie 1953, precum şi pentru funeraliile acesteia, la 19 septembrie.

Palatul Buckingham a anunţat o ceremonie "care priveşte spre viitor, având în acelaşi timp rădăcini în lunga tradiţie şi fastul monarhiei".

Potrivit presei britanice, încoronarea va avea loc în conformitate cu dorinţa regelui Charles al III-lea, într-un context de criză economică, ceremonia urmând să dureze mai puţin şi să fie mai puţin costisitoare decât cea de la încoronarea mamei sale care a durat peste trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi prezenţi în Abaţie.

Regele Charles cel îndrăzneț. A salutat-o pe Stella McCartney cu un sărut. ”Majestate, nu știu ce ar trebui să mai fac!”

Spiritul plin de amuzament al Regelui Charles nu a pălit odată cu noul său rol. Acesta a salutat-o pe designerul Stella McCartney cu un sărut. 

Regele Charles a lăsat-o cu gura căscată pe creatoarea de modă Stella McCartney, după ce a uitat cum să o întâmpine la o recepție de la Palatul Buckingham, înaintea summitului ONU privind schimbările climatice Cop27. Regele a găzduit o recepție pentru politicienii și oamenii de afaceri din întreaga lume, cu invitați de seamă printre care și prim-ministrul Rishi Sunak și John Kerry, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă.

Sunak a fost văzut prezentând-o Regelui pe fiica membrului trupei Beatle, Sir Paul McCartney, alături de care monarhul a lucrat de mai multe ori în trecut, când era Prinț de Wales. Charles a întâmpinat-o cu două sărutări pe obraji, în timp ce Stella a spus: „Majestate, nu știu ce ar trebui să mai fac”.

Apoi a continuat: „Cred că ar trebui să fac asta acum” înainte de a face o reverență elegantă și de a pufni în râs, făcându-i pe Rege și pe primul ministru să chicotească. Sunak a dezvăluit cum în perioada în care era elev, a putut vedea o mulțime de creatori vestimentari, ai căror copii mergeau la aceeași școală cu el. 

Charles le-a mulțumit pentru participarea la eveniment, iar prim-ministrul a răspuns: „Totul este despre ceea ce ați făcut”.

Recepția, pentru peste 200 de invitați, vine după ce Sunak a luat decizia de a participa până la urmă la Cop27 în Egipt săptămâna viitoare, supunându-se presiunilor din partea activiștilor, a propriului consilier de mediu și a lui Boris Johnson.  Regele încă nu plănuiește să participe la Cop27.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel