Guvernul ar pregăti  instaurarea stării de criză în România. Ce implică această situație
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict arma  Foto: MApN
Structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict arma Foto: MApN
Guvernul ar pregăti modificarea legii pentru securitatea şi apărarea tării. Un proiect de lege obţinut pe surse de România TV prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina.

Autorităţile sunt în alertă maximă, deşi în ultimele zile atât premierul Ciucă, cât şi alţi oficiali ai statului au dat asigurări că România nu se va implica militar în Ucraina.

La ora 15.30 la Guvern are loc o ședința pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar de la ora 16,30 Executivul se reuneşte în şedinţă.

Potrivit unor surse România TV, Guvernul pregăteşte un proiect de lege care prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina.

Această situaţie de criză ar urma să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premier şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Măsura nu ar afecta populaţia, ci ar fi o măsură organizatorie pentru instituţii ale statului pe fondul conflictului armat de la graniţa României. Astfel, structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict armat.

„Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”, prevede proiectul de lege.

Informația a fost confirmată de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat preşedintele PSD, cu referire la acest proiect legislativ.

Marcel Ciolacu a mai spus că România nu are motiv să intre într-un conflict armat cu Rusia.

„România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia şi nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toţii ştim ce se întâmplă în Ucraina şi consider că ceea ce face Vladimir Putin şi la ce instigă să facă poporul rus, în acest moment este inacceptabil în 2022”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel